Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új lendületet vettek a magyar-szlovák kapcsolatok

Cikk:

Martonyi János külügyminiszter 2013. február 19-én a dolgozószobájában fogadta a szlovák államfő 2013. február 19-20-i budapesti látogatásán részt vett Miroslav Lajcak miniszterelnök-helyettes, külügyminisztert.

A miniszterek megállapították, hogy a miniszterelnökök tavalyi többszöri és az államfők mostani találkozójával a magyar-szlovák kapcsolatok új lendületet vettek. Martonyi János megerősítette, hogy márciusban hivatalos látogatást tesz Szlovákiában, majd Lajcak meghívására április 18-án részt vesz és felszólal a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián.

Mindkét részről pozitívan nyugtázták az EU 2014-20-as költségvetésének elfogadását, és közös sikernek tartották a Kohéziós Csoport összefogásával megszavazott keretszámokat. Magyarország és Szlovákia érdeke a két ország közötti határmenti együttműködés erősítése, amelynek keretében újabb hidak, átkelők és energetikai vezetékrendszerek épülnek. A két ország állampolgársági szabályozása kapcsán kijelölt jogi szakértők márciusban Budapesten folytatják a tárgyalásokat.

Magyarország és Szlovákia alapvető érdeke a keleti és délkelet-európai régió országainak közeledése az EU-hoz. A külügyminiszterek kiemelték, hogy Ukrajna és a nyugat-balkáni országok további belpolitikai konszolidációja szükséges ahhoz, hogy az év folyamán mind az intézményi, mind a szerződéses kapcsolatokban előrelépésre kerüljön sor Kijevvel, Belgráddal és Szkopjéval.

Ugrás vissza Ugrás vissza...