Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Külügyminisztérium közleménye az uniós fiskális szerződés ratifikációjáról

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződést kihirdető törvényjavaslatot. A szerződés célja, hogy orvosolja az eurózóna működésének súlyos hiányosságait, amelyek a pénzügyi és gazdasági válság során a felszínre kerültek. Az idén január 1-jén hatályba lépett szerződést az Európai Tanács tavaly március eleji ülésén írták alá a csatlakozó tagállamok vezetői.

Magyarország a kezdetektől támogatta az euróövezet megerősítésére irányuló szándékot. Az európai közös pénz állapota, ereje határozza meg, hogy az európai gazdaság hol foglal helyet a világgazdaságban, így alapvetően Magyarország jövőjét is.

A szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokban a magyar kormány aktívan részt vett, és sikeresen érvényesítettük a számunkra fontos alapvetéseket. Ennek értelmében az Országgyűlés általi megerősítés önmagában nem jelenti azt, hogy a szerződésben foglalt előírások Magyarországra nézve kötelezővé válnak. Ezek hazánkra csak akkor lesznek irányadóak, ha csatlakozik az euróövezethez, vagy ha ezt megelőzően – az Országgyűlés hozzájárulásával – erről külön nyilatkozatot tesz. A szerződés továbbá nem hoz létre új kötelezettségeket az adóharmonizáció tekintetében sem.

Ugyanakkor a szerződésből származó fontos előny, hogy annak megerősítése révén már mostantól részt vehetünk az euróövezet csúcstalálkozóin a versenyképességgel, az eurózóna működésével és a szerződés végrehajtásával kapcsolatos vitákban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...