Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Unió bővítési politikájával kapcsolatban

Létrehozva: 2013. október 18.
Módosítás: 2013. október 18.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az Európai Unió bővítési politikája nemcsak az egyik legnagyobb sikere az integrációnak, hanem olyan eszköz, amely közvetlen szomszédságunkban is a stabilitás és fejlődés záloga.

Magyarország ezért üdvözli, hogy az Európai Bizottság 2013. október 16-án nyilvánosságra hozott éves bővítési csomagja a bővítési folyamatban részt vevő országok többsége kapcsán előrehaladásról számol be. Az eredmények elismerése és a további feladatok meghatározása hozzájárul a bővítési folyamat lendületének fenntartásához, a bővítési politika hitelességének megőrzéséhez. Magyarország tagállamként és elnöki szerepében is sokat tett azért, hogy szomszédai integrációs erőfeszítéseit segítse.

Egyetértünk azzal, hogy a Bizottság - a jogállamiság és jó kormányzás elvárásai mellett –gazdasági és versenyképességi kérdéseket és feladatokat állít a figyelem középpontjába.

Magyarország az egyéni teljesítmény elismerésén és a minőségen, valamint feltételességen alapuló bővítési folyamat mellett elkötelezett tagállam. Ezért is üdvözöljük, hogy a Bizottság hangsúlyozza a csatlakozási tárgyalások legkésőbb januári megnyitásának fontosságát Szerbiával. Megítélésünk szerint déli szomszédunk valamennyi, ehhez szükséges feltételt teljesített, így most az Európai Unión a sor, hogy ténylegesen elkezdje a hivatalos párbeszédet.

Egyetértünk a Bizottság megismételt javaslatával, amely szerint meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával, és támogatjuk a Bizottság tagjelölti státusz megadásáról szóló javaslatát Albániának. Koszovóval a Stabilizációs és Társulási Megállapodás mielőbbi megkötését célzó erőfeszítéseket is üdvözöljük.

Magyarország emellett támogat minden olyan lépést, amely lendületbe hozza Törökország csatlakozási tárgyalásait. Üdvözöljük a Bizottság vonatkozó javaslatait, amelyek további, az EU részéről elismert eredményekhez vezethetnek.

Magyarország - korábbi gyakorlatát folytatva - kétoldalú alapon is kész minden támogatást megadni a bővítési folyamatban részt vevő országok integrációs felkészüléséhez: szakértők bevonásával, csatlakozási tapasztalataink átadásával segítjük a feladatok zökkenőmentes teljesítését.

Magyarország kormánya felismerve a kibertér használatából eredő nemzetbiztonsági problémákat, 2013. március 21-én közzétette Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiájáról szóló kormányhatározatot, valamint 2013. július 1-én életbe léptette az információbiztonsági törvényét melyek célja, hogy a magyar kiberteret szabad, biztonságos és innovatív környezetté alakítsa át a kormányzat, a civil, a gazdasági és a tudományos terület szereplőinek részvételével.

A koreai köztársasági elnök külön fogadta a magyar és a brit külügyminisztert Az államfő Martonyi Jánosnak megerősítette: a Koreai Köztársaság is készül a magyar–dél-koreai diplomáciai kapcsolatok 2014-ben esedékes 25. évfordulójának megünneplésére és pozitívan reagált a magyar külügyminiszter által megerősített budapesti meghívásra. Park elnök asszonnyal áttekintették a két ország közötti kapcsolatok alakulását és főbb eredményeit, köztük a magyarországi koreai befektetések lehetőségeit.

Ugrás vissza Ugrás vissza...