Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Külügyminisztérium sajnálatát fejezi a szerb alkotmánybíróság döntése miatt

Létrehozva: 2014. január 21.
Módosítás: 2014. január 21.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyarország Külügyminisztériuma sajnálattal értesült a szerb alkotmánybíróság 2014. január 17-én kelt, a nemzeti tanácsokról szóló törvényre vonatkozó döntéséről, amely alkotmányellenesnek minősítette fenti törvény több paragrafusát.

Tiszteletben tartva az alkotmánybírósági ítélkezés függetlenségének elvét, a Külügyminisztérium aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a határozat a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) hatásköreinek korlátozását, ezen keresztül a vajdasági magyar közösség szerzett jogainak szűkítését eredményezi, így az alkotmánybírósági döntés visszalépést jelenthet a kisebbségi önkormányzás eddig elért eredményeit illetően.
A Külügyminisztérium sajnálatát fejezi ki a hatáskörök megsemmisítése miatt, de megnyugvással állapítja meg, hogy az MNT közjogi jogosítványainak nagy többsége és ezzel a kisebbségi autonómia alapjai megmaradtak, és kifejezi reményét, hogy a határozat indoklásának megismerése után a törvény módosításával a hatáskörök közül minél több visszaállítható.
A Külügyminisztérium különösen sajnálatosnak tartja továbbá azt is, hogy az alkotmánybíróság törölte a kisebbségi nemzeti tanácsok azon jogát, hogy együttműködjenek az anyaországi állami szervekkel.
Az EU csatlakozási tárgyalások holnapi megkezdése Szerbiával több lehetőséget ad majd arra, hogy a szerb kormány az EU elvárásaival és standardjaival összhangban alakítsa át jogrendszerét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...