Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János megbeszélése U Wunna Maung Lwin mianmari külügyminiszterrel

Cikk:

Martonyi János külügyminiszter – a 9. ASEM csúcstalálkozó alkalmával – 2012. november 5-én megbeszélést folytatott U Wunna Maung Lwinnel, a Mianmari Unió Köztársaság külügyminiszterével.

Martonyi János felidézte, hogy legutóbbi, a 2011. júniusi gödöllői ASEM külügyminiszteri találkozón folytatott megbeszélésük óta nagy nemzetközi elismerést kiváltó fejlemények történtek Mianmarban az ország demokratikus gazdasági és társadalmi átalakulásában. A mianmari folyamatokat Magyarországon is nagy figyelemmel és rokonszenvvel követik. A miniszter felajánlotta, hogy hazánk készséggel megosztja a gazdasági és szociális átalakítás terén szerzett tapasztalatait. E feladatba be kívánjuk vonni a kapacitásfejlesztésben jártas magyar intézményeket, nemzetközi tapasztokkal rendelkező nem-kormányzati szervezeteket. Aláhúzta a minimális szinten álló gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok terén való előrelépés fontosságát, rámutatva arra, hogy tapasztalata szerint a térségben tevékenykedő magyar üzletemberek között nagy érdeklődés tapasztalható a mianmari gazdasági lehetőségek iránt.

Martonyi János ismertette a magyar kormány globális nyitási politikájának fő elemeit, különös tekintettel annak délkelet-ázsiai vonatkozására. Hangsúlyozta, hogy a keleti nyitás részének tekintjük a kapcsolatok fejlesztését Mianmarral. Elismeréssel igazolta vissza, hogy 2014-ben Mianmar tölti be az ASEAN elnöki funkcióját, és jelezte, hogy amennyiben a mianmari fél érdekelt a 2011. évi magyar EU-elnökség tapasztalatainak megismerésében, készek vagyunk ezekről is konzultációkat folytatni. Meggyőződését fejezte ki, hogy a globális kihívásokra a legjobb választ a regionális együttműködés erősítésével lehet adni, illetve, hogy az ASEAN elnökség komoly lökést ad majd a mianmari belső átalakulásnak is. Bejelentette, hogy 2013 januárjára tervezzük Németh Zsolt parlamenti államtitkár mianmari látogatását.
 
U Wunna Maung Lwin külügyminiszter rámutatott, hogy országaink kapcsolatainak hagyományai vannak, és a találkozót az ezekre épülő jövőbeni kétoldalú együttműködés szempontjából jelentős lépésnek tekintette. Hangsúlyozta, hogy a mianmari átalakulás egyre inkább teret nyer, ezzel együtt új kihívásokkal is szembe kell néznie a kormánynak. Ezek megoldásához szükségük van más országok tapasztalatainak megismerésére és azokból tanulni kívánnak. Köszönettel fogadta a magyar tapasztalatok megosztására vonatkozó felajánlást. Jelezte, a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését előmozdítandó készek magyar üzleti delegációt fogadni. Köszönettel fogadta az elnökségi tapasztalatok megosztására való magyar készséget és ennek kapcsán megjegyezte, hogy a mianmari elnökség egyik központi témája a régiók közötti együttműködés előmozdítása lesz.
 
Mianmar külpolitikája a békés együttélés elveire épül, és mind nagyobb jelentőséget kapnak a külkapcsolatok az ország életében. A reformok hármas célját a politikai stabilitás, a gazdasági fejlődés és a szociális felemelkedés alkotja. Az ország fejlődésében meghatározó szerepe van és lesz a külföldi beruházásoknak, és ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet a külföldi beruházásokra vonatkozó, a napokban életbe lépett törvényre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...