Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KÜM: Budapesti CT konferencia

Létrehozva: 2013. május 29.
Módosítás: 2013. május 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Külügyminisztérium, az ENSZ Kábítószer- és Bűnözés elleni Szervezetével (UNODC), valamint a Demokratikus Átalakulásért Intézettel (ICDT) együttműködésben nemzetközi konferenciát rendezett „A terrorizmus megelőzése a radikalizáció és erőszakos szélsőségesség elleni küzdelem révén Európában” („International Conference on Preventing Terrorism through Countering Radicalization and Violent Extremism in Europe”) címmel 2013. május 29-30-án Budapesten.

A konferenciát Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Lamberto Zannier, az EBESZ főtitkára, valamint Jehangir Khan, az ENSZ Counter Terrorism Implementation Task Force (CTITF) igazgatója. Videoüzenetben köszöntötte a résztvevőket Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára. Az Európai Unió részéről Zanathyné Martin Györgyi, az EU nemzetközi szervezetek mellé akkreditált bécsi képviseletének vezetője, valamint Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus- elleni koordinátora mondott beszédet (ez utóbbi videoüzenetként). A UNODC-t Marta Requena, a Terrorism Prevention Branch vezetője képviselte.

A rendezvényen 50 ország mintegy 180 terrorizmussal foglalkozó kormányzati szakértője és kutatója, a civil szféra képviselői, valamint a diplomáciai testület tagjai vettek részt.  

A tanácskozás résztvevői véleményt cseréltek a terrorizmushoz vezető radikalizáció és az erőszakba torkolló szélsőségesség kialakulásának gyökereiről, trendjeiről, kezelésének módozatairól. Megvizsgálták  az Internet radikalizációt és toborzást elősegítő szerepét, illetve az ezek ellen ható eszközként való alkalmazásának további lehetőségeit. Konkrét példák bemutatásával a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó szakemberek ismertették országaik gyakorlatát.

A budapesti tanácskozás a közös gondolkodást és megoldáskeresést, a jó gyakorlatok megismertetését szolgálta. A résztvevők hatékony megelőzési és megoldási lépéseket, gyakorlatokat vázoltak fel, amelyek a radikalizáció és erőszakos szélsőségesség hosszú távú kezelését célozzák. Hangsúlyt kapott, hogy a nemzetközi közösség csak átfogó és összehangolt módon tud hatékonyan fellépni a terrorizmus ellen, kiemelt figyelmet fordítva a prevencióra. Ez utóbbiban jelentős szerepet tölthetnek  be a civil közösségek, és a terrorizmus áldozatai. Megállapítást nyert, hogy ezekben az erőfeszítésekben javítani szükséges a nemzeti-nemzetközi, illetve a kormányzati és civil tényezők munkamegosztását, koordinációját, erősíteni egymást kiegészítő jellegét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...