Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország elítéli a KNDK legújabb nukleáris robbantását

Cikk:

Magyarország nagyfokú aggodalommal értesült a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által 2013. február 12-én végrehajtott legújabb nukleáris robbantásról.

A kísérleti robbantással Észak-Korea egyértelműen tanúbizonyságát adta felelőtlen magatartásának, amely komoly veszélyt jelent a regionális és nemzetközi békére és biztonságra. Súlyosan kihívó cselekedetével az ország durván megsértette nemzetközi kötelezettségeit, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1718-as, 1874-es és 2087-es határozatait, amelyek egyértelműen megtiltják az országnak nukleáris fegyver fejlesztését vagy arra irányuló kísérletetek végrehajtását.

Magyarország újfent felhívja a KNDK-t, tartózkodjon a további provokatív cselekményektől, azonnali hatállyal hagyjon fel katonai célú nukleáris programjával, valamint kezdjen párbeszédet az érintett szereplőkkel a térség biztonsági helyzetének javítása érdekében, ideértve elsősorban a Hatoldalú Tárgyalások újrakezdését. Egyben felszólítjuk a KNDK-t, csatlakozzon a nemzetközi non-proliferációs törekvésekhez és mielőbb írja alá az Átfogó Atomcsend Egyezményt. Magyarország teljes mértékben egyetért Catherine Ashton, az Európai Unió Főképviselője által a mai napon kiadott Nyilatkozattal.

Üdvözöljük, hogy az EU a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordít a témára és felhívjuk az Uniót, fontolja meg további megszorító intézkedések meghozatalát, amelyek megfoszthatják Észak-Koreát azon képességétől, hogy hasonló akciókat hajtson végre a jövőben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...