Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Emlékezés Giorgio Perlascára és Angelo Rottára

Cikk:

A Külügyminisztérium, Olaszország magyarországi nagykövetsége, a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a Wallenberg Év keretében Giorgio Perlascára és Angelo Rottára emlékezett 2012. november 29-én.

Az ünnepségen beszédet mondott Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár, Maria Assunta Accili, Olaszország nagykövete. Az olasz és vatikáni embermentő tevékenységét Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója mutatta be. Az emlékesten az olasz és magyar művészek léptek fel.

Giorgio Perlasca és Angelo Rotta embermentők kiemelkedő bátorságról és lelki nagyságról tettek tanúbizonyságot a magyarországi vészkorszak idején. A Budapesten tartózkodó, olasz származású Perlasca magát minden hivatalos dokumentum nélkül spanyol ügyvivőnek adta ki, amely státuszát el is fogadtatta a nyilas rezsimmel. E minőségében, hamis papírok kiadásával üldözött zsidó emberek ezreinek mentette meg életét. Angelo Rotta, budapesti apostoli nuncius sok ezer menlevél kiadásával, illetve zsidó lakosok házainak pápai védelem alá vonásával mentette az üldözöttek életét Magyarországon. Budapesten emléktáblák őrzik emléküket.

A Wallenberg Évhez kapcsolódó megemlékezés célja a főhajtás olyan személyek előtt, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben, nem maradtak tétlenek a vészkorszak hónapjaiban, és dacolva a veszélyekkel, üldözött magyar zsidó honfitársak tízezreit mentették meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...