Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János kitüntetést adott át Ivan Bandić távozó horvát nagykövetnek

Cikk:

Martonyi János külügyminiszter 2012. szeptember 10-én Magyar Érdemrend középkereszt kitüntetést adott át Horvátország nagykövetének, Ivan Bandićnak.

A köztársasági elnök abból az alkalomból adományozta az elismerést, hogy a horvát diplomata közel tíz év után elhagyja hazánkat: 2002 és 2006 között a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, 2007-től budapesti nagykövete volt. Mint az a laudációban is elhangzott, "mindez azt jelzi, hogy hazája értékelte a munkáját"

A diplomata Magyarországon eltöltött hivatali ideje kétoldalú kapcsolataink egyik legintenzívebb szakaszával esett egybe. Olyan történelmi jelentőségű események jellemezték ezt a tíz évet, mint Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz, majd a schengeni övezethez, Horvátország NATO-taggá válása és uniós csatlakozási tárgyalásainak lezárása.

Ez utóbbi a magyar EU-elnökség prioritásainak és legnagyobb sikereinek egyike. "Közös siker, amelyhez Ivan Bandić munkája is nagyban hozzájárult. Örülünk annak, hogy Magyarország segíthetett szomszédjának, és jó fél év múlva az áruk, néhány éven belül pedig az emberek előtt is megszűnnek a látható határok a két ország között" – emelték ki a díjátadáson.

Mint az elhangzott, Ivan Bandić nemcsak hazánk barátja, hanem szövetségese is volt e közös munkában. Főkonzulként sokat tett az előcsatlakozási alapok maximális kihasználásáért a határ két oldalán élő magyarok és horvátok javára. Pécsett és Budapesten is példaszerű volt a helyi, illetve felső szintű vezetőkkel való kapcsolattartása.

Martonyi János rövid beszédében méltatta a misszióvezető tevékenységét, amely egybe esett a két ország kapcsolatainak erősödésével. A külügyminiszter arra kérte a távozó nagykövetet, hogy a magyar–horvát kapcsolatok erősítése érdekében végzett munkáját a jövőben is folytassa.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...