Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Kiszámíthatóbb üzleti környezet, növekvő magyar exportlehetőségek az orosz piacon

Cikk:

Oroszország 2012 augusztusában válik a 155 államot tömörítő Kereskedelmi Világszervezet (WTO) teljes jogú tagjává. Az orosz csatlakozással számos területen jelentősen megváltoznak a kereskedelem feltételei, mely az orosz piac felé ismét egyre nagyobb érdeklődéssel forduló magyar exportőrök számára is nagy jelentőségű fejlemény.

Az orosz WTO tagság következményeinek áttekintése, az ebből adódó üzleti lehetőségek jobb megismerése érdekében a Külügyminisztérium az EU Bizottságának Kereskedelmi Főigazgatóságával együttműködve 2012. június 29-én szakmai szemináriumot tartott, melyen a magyar üzleti élet szereplői közül az orosz exportban érdekelt magyar vállalkozások és szakmai szervezetek több mint 150 képviselője vett részt.  A rendezvénynek azért a Külügyminisztérium adott otthont, mivel a tárca az általános diplomáciai irányító feladatköre mellett specifikus kormányzati szakpolitikai felelősséget is visel a kereskedelempolitikai kérdésekben való magyar álláspontok kialakításáért és képviseletéért, többek között a Kereskedelmi Világszervezet tevékenységét illetően is.

A rendezvényen beszédet mondott Martonyi János külügyminiszter, aki a magyar–orosz és az EU–orosz kapcsolatok aktuális kérdéseiről, valamint az orosz WTO csatlakozásnak a kereskedelem fejlesztésére gyakorolt hatásairól adott áttekintést.  Előadásában kiemelte, hogy kétoldalú politikai kapcsolataink rendezettek, mely tény szilárd alapot teremt a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére. Így a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozás után a mainál is kiszámíthatóbb orosz üzleti környezet, átláthatóbb és stabilabb szabályozás alapján joggal számítunk a magyar/ áru-, és szolgáltatásexport, illetve a befektetések bővülésére. 

Balás Péter a Bizottság főigazgató-helyettese az ipar, a mezőgazdaság, és a szolgáltatások piacrajutási feltételeinek változásairól, a legfőbb vám és nem-vám jellegű kereskedelmi akadályok terén az orosz fél által vállalt könnyítésekről adott áttekintést, míg Hidvégi Balázs a NGM külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok helyzetéről, továbbfejlesztésének lehetőségeiről és kilátásairól tartott a résztvevőknek tájékoztatást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...