Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Győri Enikő hivatalába kérette a román nagykövetet

Cikk:

Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára 2013. március 21-én sürgősséggel hivatalába kérette Alexandru Victor Micula Budapestre akkreditált román nagykövetet. Az államtitkár neheztelését fejezte ki Victor Ponta román kormányfő 2013. március 19-i Adevarul nevű román újságnak adott interjúja miatt, és a román fél magyarázatát kérte.

Győri Enikő a román miniszterelnök sajtóban megjelent szavait sokkolónak nevezte. Emlékeztetett a Martonyi János külügyminiszter 2013. március 4-5-i bukaresti látogatása során tett megállapodásra, amely szerint a két fél nem üzenget egymásnak a sajtón keresztül, hanem a vitás kérdések megtárgyalására kizárólag a diplomáciai csatornákat használják. Az eset óta alig telt el két hét, és a román fél a nyilatkozattal súlyosan megsértette a megegyezést. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy román részről az elmúlt év során is történtek a magyar felet aggasztó, hasonló megnyilvánulások.

Győri Enikő nemcsak a román fél legutóbbi megnyilatkozásának formáját, hanem annak tartalmát is súlyosan kifogásolta. Rámutatott, hogy a román fél a miniszterelnöki nyilatkozattal csatlakozott a Magyarországot megalapozatlanul bírálók táborához. Az államtitkár kiemelte továbbá, hogy Románia nyíltan lépett fel Magyarország ellen, s ez a megnyilvánulás ellentétes az európai együttműködés szellemiségével és a magyar–román stratégiai partnerség gyakorlatával.

Győri Enikő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Románia szembefordul Magyarországgal egy rendkívül érzékeny európai ügyben. Az államtitkár megállapította, hogy ilyen lépésre első alkalommal kerül sor. Mindezek miatt a román fél magyarázatát kérte. Győri Enikő két további kérdést is intézett a nagykövethez. Érdeklődött, hogy Bukarest valóban fenn akarja-e tartani a stratégiai partnerséget hazánkkal, valamint folytatni kívánja-e az európai uniós ügyekben történő együttműködést. Micula nagykövet megerősítette Románia együttműködési szándékának fenntartását és további felvilágosítást ígért a nyilatkozattal kapcsolatban.

Győri Enikő nyomatékkal kérte, hogy ne kerüljön sor a magyar–román kétoldalú kapcsolatokat terhelő, és a magyar közvéleményre negatív hatást gyakorló nyilatkozatokra, mert ezek kárt okoznak. Felhívta a figyelmet arra, hogy európai szinten akkor hallják meg Közép-Európa hangját, ha együttesen, egy hangon szólalunk meg. Az államtitkár a magyar külpolitika egyik alapelvével összhangban kifejtette, hogy Magyarország jószomszédi viszonyra törekszik minden környező állammal.

Győri Enikő a nagykövettel folytatott megbeszélés során nyugtázta, hogy Victor Ponta elítélte a magyar zászló Kolozsváron 2013. március 18-án történt elégetését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...