Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Prőhle Gergely Stockholmban

Létrehozva: 2012. október 19.
Módosítás: 2012. október 19.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

2012. október 17-18-án Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára látogatást tett Stockholmban.

A program során svéd politológusokkal, vezető jogászokkal, véleményformálókkal, parlamenti képviselőkkel, a Velencei Bizottság tagjaival, újságírókkal találkozott. A nagyköveti rezidencián szervezett beszélgetés keretében a helyettes államtitkár tájékoztatást nyújtott a hazai törvényhozási folyamatról, az Alaptörvényről, nemzetpolitikáról, a Velencei Bizottsággal történő együttműködésről és a roma-kérdésről.

2012. október 18-án Prőhle Gergely részt vett svédországi Raoul Wallenberg emlékévet záró, a Living History Forum és az ITF (Nemzetközi Együttműködés a Holokauszt Oktatásért - Emlékezés és Kutatás Munkacsoport) szervezésében tartott, "Raoul Wallenberg- Jelkép vagy Misztérium?" c. konferencián.

A konferencia megnyitója keretében a helyettes államtitkár Svédország amerikai nagykövete, Mark Brezinski, és Lena Adelsohn Liljeroth svéd kulturális miniszter társaságában szólalt fel. Prőhle Gergely üzenetében összefoglalta a magyarországi Wallenberg év eseményeit, kiemelve az ifjúságot célzó pedagógiai rendezvényeket.

Prőhle Gergely méltatta Wallenberg emberségét a második világháború embertelenségében, korunkra kiható örökségét.

Wallenbergnek is köszönhető a zsidó vallási, kulturális és közösségi élet felvirágzása a mai Magyarországon. Hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét a rasszista, roma-ellenes jelenségek leküzdésére, a zéró tolerancia jegyében. A konferencián felszólalt Soros György, személyes emlékein keresztül elevenítve fel a kort, és előadást tartottak a téma magyarországi szakértői.

A konferencia megnyitóját követően a helyettes államtitkár tárgyalásokat folytatott a kétoldalú kapcsolatokról Björn Lyrvall politikai igazgatóval, és találkozott az ET PKGY svéd csoportjának vezetőivel a Parlamentben. A megbeszélések során többek között a védelmi, a parlamenti együttműködés, a budapesti Kibertér konferencia tapasztalatai, monitoring és befektetési kérdések kerültek megvitatásra, valamint a V4-ek és a közép-európai elnökség tervei. A délután folyamán Prőhle Gergely találkozott a Folk och Försvar (Nép és Védelem) nevű biztonságpolitikai svéd NGO novemberben Budapestre látogató tagjaival. Az est folyamán a helyettes államtitkár részt vett a Magyar Nagykövetség nemzeti ünnepi fogadásán.

Ugrás vissza Ugrás vissza...