Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Külügyminisztérium nyilatkozata az ukrajnai parlamenti választások kapcsán

Cikk:

Magyarországon a szomszédos Ukrajnában lezajlott parlamenti választásokat kiemelt érdeklődés övezte, amit az is jelez, hogy az ukrán felhívásnak messzemenően eleget téve 45 magyar választási megfigyelő kísérte figyelemmel az eseményt.

Külügyminisztérium üdvözli, hogy a 2012. október 28-i ukrajnai parlamenti választások incidensek nélkül zajlottak le. Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a választások eredményét mind az ukrajnai politikai ellenzék, mind az ukrán társadalom egésze elfogadja. Mindazonáltal a nemzetközi megfigyelők által kifogásolt torzító elemek – adminisztratív lehetőségekkel történő visszaélés, a kampány- és pártfinanszírozás átláthatatlansága, valamint a kiegyensúlyozatlan médiatájékoztatás – árnyékot vetnek a választási folyamat egészének megítélésére.

Magyarország sajnálatosnak tartja, hogy az egyéni választókerületek határainak kijelölése a nemzeti kisebbségek érdekeinek figyelembe vétele nélkül történt meg, ami végső soron megfosztotta a kárpátaljai magyarságot attól, hogy saját szavazóbázisára támaszkodva egyéni képviselőt juttasson be az ukrán törvényhozásba.

Magyarország elkötelezett amellett, hogy továbbra is segítse Ukrajna demokratikus fejlődését, európai integrációs törekvéseinek megvalósulását és abban érdekelt, hogy szoros és eredményes kapcsolatokat tartson fenn az ország vezetésével.

Ugrás vissza Ugrás vissza...