Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) tagállamainak megválasztása a 2013-2019-es periódusra

Létrehozva: 2012. november 20.
Módosítás: 2012. november 20.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az ENSZ Közgyűlése 2012. november 14-én New Yorkban közfelkiáltással megválasztotta a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) 29 új tagját, köztük hazánkat is. Az ENSZ szervezetéhez tartozó UNCITRAL, amely 1966-ban magyar kezdeményezésre jött létre, a nemzetközi kereskedelmi jog területén a legfontosabb globális jogi testület. Mandátuma mindenekelőtt a világkereskedelmet elősegítő jogegységesítés, illetve jogharmonizáció megvalósítására terjed ki, de fontos feladata a technikai segítségnyújtási tevékenység is.

A Bizottság 60 tagországból áll, a tagságról az ENSZ Közgyűlése dönt. A taggá válás alapelveinek meghatározásánál a világ földrajzi régiói, illetve alapvető gazdasági - és jogrendszerei arányos képviseletének biztosítására törekedtek. Az UNCITRAL tagság felét minden harmadik évben hat évre választják meg a következő időszakra, a most megválasztott országok tagsági státusza 2013 júliusától 2019 júliusáig tart. A Bizottság 46. ülésszaka a jelenlegi tervek szerint 2013. július 8-26 között kerül megrendezésre.

Hazánk mellett a Közgyűlés a következő 28 államot választotta az UNCITRAL tagjai közé a 2013-2019-es periódusra: Örményország, Bulgária, Kamerun, Kína, Elefántcsontpart, Dánia, Ecuador, El Salvador, Franciaország, Németország, Görögország, Honduras, Indonézia, Japán, Kuvait, Libéria, Malajzia, Mauritánia, Mexikó, Namíbia, Panama, Koreai Köztársaság, Orosz Föderáció, Sierra Leone, Szingapúr, Svájc, Egyesült Királyság és Zambia. A 2013 júliusától felszabaduló maradék egy helyre vonatkozóan a Közgyűlés választást ír ki, amint a helyet betölthető nyugat-európai regionális csoportból érkezik tagsági jelölés.

Tagsági időszakunk első hivatalos bécsi eseménye 2013. június 22-én lesz: a New York-i Fordham University School of Law szokásos éves hallgatói közgyűlését Bécsben rendezi. A magyar nagykövetségen tartandó szakmai program egyik panelje az UNCITRAL-ról fog szólni neves amerikai jogtudósok részvételével. Magyarországról Várady Tibor professzor a Közép-európai Egyetem oktatója tart előadást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...