Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Befejeződött az Önkényes Fogvatartás kérdésével foglalkozó ENSZ-munkacsoport magyarországi látogatása

Létrehozva: 2013. október 4.
Módosítás: 2013. október 4.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szabadságtól való megfosztás jogszabályi kereteit és gyakorlati végrehajtását tanulmányozta 2013. szeptember 23. és október 2. között az ENSZ Önkényes Fogvatartással foglalkozó munkacsoportja Magyarországon.

A látogatás során a munkacsoport tagjai budapesti és vidéki büntetés-végrehajtási, idegenrendészeti és kényszergyógykezelést foganatosító intézményeket kerestek fel. A négyfős delegáció a Külügyminisztérium, más illetékes minisztériumok, illetve kormányzati szereplők mellett az Alkotmánybíróság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a bíróság, az ügyészség, az ügyvédi kar és a civil szféra képviselőivel is találkozott. Az ENSZ-delegáció a Külügyminisztériumban folytatott megbeszélései során jelezte, hogy továbbra is napirenden tartja a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd ügyét.

A munkacsoport méltatta a magyar tárcák és hatóságok rugalmas hozzáállását és nyíltságát, illetve a közelmúltban a fogvatartás jogszerűségének biztosítása érdekében tett lépéseket. Az ENSZ-delegáció reményét fejezte ki, hogy ajánlásai hozzájárulnak majd a meglevő hiányosságoknak a tervbe vett új jogszabályok segítségével történő felszámolásához.

A munkacsoport magyarországi látogatásának tapasztalatait, esetleges ajánlásait a 2014 szeptemberében esedékes éves jelentésében teszi meg az ENSZ genfi Emberi Jogi Tanácsának.

Ugrás vissza Ugrás vissza...