Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János külügyminiszter Belgrádba látogatott

Létrehozva: 2011. szeptember 15.
Módosítás: 2011. szeptember 15.
Forrás: Külügyminisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Külügyminisztérium
Sajtó Főosztály
Budapest, 2011. szeptember 15.


Martonyi János külügyminiszter szerb partnere, Vuk Jeremics meghívására szeptember 15-én Belgrádba látogatott. Miután a szerb külügyminiszternek az ENSZ BT Koszovó ügyében szeptember 15-ére összehívott rendkívüli ülésére New York-ba kellett utaznia, külügyminiszteri partnertárgyalásra ez alkalommal nem került sor.

A magyar külügyminiszter Belgrádban megbeszélést folytatott Bozsidar Djelics európai integrációt felügyelő miniszterelnök-helyettessel. Találkozójukon áttekintették a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit és megerősítették kormányaik elkötelezettségét az együttműködés további fejlesztésére. A felek megvitatták a nyugat-balkáni országok – kiemelten Szerbia – európai integrációs folyamatának helyzetét.

Martonyi János hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is kész segíteni Szerbia integrációs erőfeszítéseit és a magyar kormány támogatja, hogy Szerbia még az idén EU-tagjelölti státuszt kapjon. A Nyugat-Balkán biztonságát és stabilitását érintő kérdések közül a tárgyalópartnerek kiemelten foglalkoztak a Belgrád-Pristina párbeszéd alakulásával és a koszovói helyzet aktuális fejleményeivel. A magyar külügyminiszter a szerb vagyon-visszaszármaztatási törvény kapcsán kitért arra, hogy az európai értékek alapján elfogadhatatlan lenne bármilyen utalás a kollektív bűnösség elvére, és javasolta tárgyalópartnerének, hogy a törvény elfogadása előtt egyeztessenek a vajdasági magyarság képviselőivel.

A kétoldalú találkozó mellett Martonyi János részt vett az „Első Belgrádi Biztonságpolitikai Fórum” megnyitóján és a Borisz Tadics köztársasági elnök által vezetett paneljének vitájában, a cseh és a bolgár külügyminiszterrel együtt.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...