Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nukleáris terrorizmus elleni nemzetközi konferenciát tartottak a Külügyminisztériumban

Cikk:

Külügyminisztérium
Budapest, 2010. január 19.

Budapesten tartotta tervezői munkacsoportjának idei első ülését a nukleáris terrorizmus elleni globális kezdeményezés (Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism – GICNT). A január 19-i esemény házigazdája a Külügyminisztérium volt. A 45 ország szakértőjének részvételével lezajlott találkozót Iklódy Gábor szakállamtitkár nyitotta meg.

A kezdeményezés célja a nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadások megelőzése. A GICNT 2006-os életre hívása óta a kezdeményezéshez 76 ország csatlakozott, vállalva a nukleáris terrorizmussal szembeni képességeik közös, koordinált fejlesztését. Az együttműködés keretében egyebek mellett gyakorlatokra, illetve szimulációkra is sor kerül, melyek célja, hogy a résztvevő országok felkészüljenek a vészhelyzetekre és megosszák tapasztalataikat. A GICNT tervezői munkacsoportjának feladata a gyakorlatok ütemezése, a szimulációk tapasztalatainak értékelése, és a hatékony nemzetközi fellépés koordinálása.

A mai ülésen a kezdeményezésben részt vevő országok szakértői mellett előadást tartott többek között az Interpol és a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség válságkezelő központja is. A GICNT amerikai és orosz társelnökei bemutatták a kezdeményezés további megerősítéséről szóló elképzelésüket, mellyel kapcsolatban végső döntést a GICNT partnerországok soron következő plenáris ülése hozhat.

Balogh Dénes
helyettes-szóvivő

Ugrás vissza Ugrás vissza...