Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Martonyi János találkozója Kim Sung-hwan dél-koreai külügy- és kereskedelmi miniszterrel

Cikk:

Külügyminisztérium
Sajtó Főosztály
Budapest, 2011. március 7.


Martonyi János külügyminiszter az EU-ASEM találkozó margóján kétoldalú megbeszélést folytatott Kim Sung-hwan dél-koreai külügyminiszterrel.
Magyarország 1989-ben a közép-kelet-európai országok közül elsőként létesített diplomáciai viszonyt a Koreai Köztársasággal.
 
Dél-Korea második legnagyobb kereskedelmi partnerünk és exportunk hetedik legfontosabb célországa Ázsiában. A kelet-ázsiai államba irányuló magyar export 2010-ben az előző évhez viszonyítva 65%-kal növekedett, onnan származó importunk 40%-kal bővült 2009-hez képest. Tavaly a kétoldalú árucsere volumene elérte a 3,2 milliárd dollárt.

Kim Sung-hwan egyetértett azzal, hogy Magyarország növelhetné a Dél-Koreába irányuló exportját, főként a mezőgazdasági és fogyasztási termékek terén. Mint az a tárgyaláson elhangzott, bőven van helye a külkereskedelmi egyensúly javításának Magyarország javára.

Dél-Korea külügyminisztere felajánlotta, hogy szívesen megosztják hazánkkal az atomenergetika terén szerzett tapasztalataikat, s érdeklődést mutattak a paksi erőmű bővítése ügyében is.

A dél-koreai befektetések becsült magyarországi állománya 1,3 milliárd dollár. Mintegy 40 koreai vállalkozás működik Magyarországon, amelyek kb. 20 ezer embert foglalkoztatnak.

Sokrétűen fejlődnek humánkapcsolataink és az önkormányzatok közötti kapcsolatok is. Kölcsönös az igény a kulturális és oktatási csere, valamint a tudományos-technológiai együttműködés bővítésére. Dél-koreai diákok egyre nagyobb számban folytatnak hazánkban felsőfokú tanulmányokat, elsősorban az orvostudományok területén. 2010 októberében dél-koreai pénzügyi támogatással két – nano-, illetve biotechnológiai kutatással foglalkozó – laboratórium ünnepélyes megnyitója volt Budapesten.

A Koreai Köztársaságban elismerik és szeretik kulturális értékeinket, zeneművészetünket, hazánk vonzó célpontot jelent a koreai turisták számára. Dél-Korea a tervek szerint 2011 végéig kulturális központot létesít Budapesten.

Magyarország következetesen támogatja a Koreai Köztársaság kormányának Észak-Korea irányában folytatott politikáját, határozottan elítéli Phenjan Szöullal szembeni provokációit. Szorgalmazzuk a két Korea, az USA, Japán, Kína és Oroszország részvételével folyó hatoldalú tárgyalások megfelelő időben történő felújítását. A megbeszéléseknek el kell vezetniük Észak-Korea teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszereléséhez. Phenjannak tartózkodnia kell a további provokációktól, őszinteséget kell tanúsítania Dél-Korea irányában és a nukleáris kérdés vonatkozásában, amennyiben tényleg a nemzetközi közösség megbízható tagjává kíván válni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...