Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elkészült Magyarország új Nemzeti Biztonsági Stratégiája

Cikk:

A Kormány február 8-i ülésén elfogadta Magyarország új Nemzeti Biztonsági Stratégiáját (NBS). A stratégia a nemzeti érdekek, a hazánk által is osztott alapvető demokratikus értékek, valamint a biztonsági környezet elemzése alapján meghatározza azokat a célokat, feladatokat és eszközöket, amelyekkel az EU- és NATO-tag Magyarország a 21. század elejének nemzetközi politikai, biztonsági rendszerében érvényesíteni tudja érdekeit.

Az új Nemzeti Biztonsági Stratégia kidolgozását és elfogadását időszerűvé tette az, hogy a legutóbbi, 2004-es hasonló dokumentum elfogadása óta jelentős változások történtek globális téren, hazánk közvetlen biztonsági környezetében, valamint az euro-atlanti integrációs szervezetekben is: életbe lépett az Európai Unió Lisszaboni Szerződése (2009), a NATO pedig új Stratégiai Koncepciót fogadott el (2010). Mindez időszerűvé tette a magyar dokumentum felülvizsgálatát, követve az EU- és NATO-tagállamok gyakorlatát is. Az új NBS ezért számos tekintetben folyamatosságot hordoz az előző, 2004-es stratégiához képest, de egyúttal épít a releváns nemzetközi szervezetek, valamint a hazánkhoz hasonló méretű és adottságú szövetséges országok hasonló dokumentumaira is. A Nemzeti Biztonsági Stratégia kidolgozását a Külügyminisztérium végezte, de a teljes kormányzati szektor mellett bevonta a mértékadó politikai és szakmai szervezeteket is.

A Nemzeti Biztonsági Stratégia célja, hogy iránymutatást nyújtson a kormányzati szektor számára biztonságpolitikai kérdésekben. Filozófiájában ezért átfogó és összkormányzati megközelítést követ. Az ország biztonsága azonban mindenekelőtt közügy, ezért a stratégia egyik feladata, hogy a szakmai körökön túl a mindennapi életben is hasznosítható támpontot nyújtson a hazai biztonságpolitikai gondolkodásban.

A Nemzeti Biztonsági Stratégia szövege az alábbi linken olvasható:

http://www.kormany.hu/download/f/49/70000/1035_2012_korm_hatarozat.pdf

Ugrás vissza Ugrás vissza...