Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Hóvári János vietnami tárgyalása

Cikk:

Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára a magyar-vietnami külügyi konzultáció keretében 2012. május 8-10. között a délkelet-ázsiai országba látogatott.

Hóvári János a megbeszéléseken hangsúlyozta partnereinek, hogy a magyar külpolitikai stratégia egyik célja a nyitás az ázsiai országok felé. Ennek keretében magyar külügyi vezetők már több alkalommal tárgyaltak térségbeli partnereikkel. A folyamat szimbolikus nyitánya a magyar EU-elnökség idején tartott gödöllői ASEM külügyminiszteri értekezlet volt. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Ázsián belül is hangsúlyos szerepet kap az ASEAN együttműködés, amely az Európai Unióhoz hasonló fontos integrációs célok mentén fogja össze a délkelet-ázsiai államokat. Ezek az országok adhatják a XXI. század gazdasági fejlődésének az egyik fontos központját.

Hóvári János kiemelte, hogy a két ország együttműködési területei közül kiemelkedik a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. Egyetértett a vietnami féllel abban, hogy a Magyar-Vietnami Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság soron következő, hanoi ülését még az év második felében meg kell tartani. Másodrészt folytatni kell a gödöllői csúcs által útjára indított Duna–Mekong együttműködést, melynek soron következő két magas rangú szakértői konferenciáját éppen Magyarországon, illetve Vietnamban tartják a következő egy éven belül. Harmadrészt képzési, oktatási programok beindításával kell a közös célok és eredmények jövőbeni fenntarthatóságát elősegíteni.

Bui Thanh Son külügyminiszter-helyettes válaszában kitért arra, hogy Vietnam is a diplomáciai kapcsolatainak kiszélesítésére törekszik: országa részben az ASEAN integráció motorja, miközben folyamatosan szorosabbra fűzi kapcsolatait az Európai Unióval. Rámutatott, hogy Vietnam az utóbbi 25 évben nagy fejlődésen ment keresztül. Magyarország mind a kereskedelmi volumen növelésével, mind az EU-val folytatott tárgyalások során, mind pedig a saját tapasztalatainak átadásával is sokat segíthet Vietnamnak céljai elérésében. A multilaterális ügyek napirendi pont keretében ismertette a dél-kínai-tengeri szigetek hovatartozásával, a szabad hajózás kérdésével kapcsolatos vietnami álláspontját. Egyetértéssel igazolta vissza vendége azon észrevételét, hogy a területi vitákat békés úton, a nemzetközi jogi normák figyelembe vételével szükséges rendezni.

A két külügyminisztériumi vezető a megbeszélés végén áttekintette a következő év soron következő munkatervét: Hóvári János meghívta partnerét a soron következő külügyi konzultációra 2013-ban Budapestre.

A megbeszélés után Pham Binh Minh, vietnami külügyminiszter udvariassági látogatáson fogadta a magyar helyettes államtitkárt, ahol egyeztettek a vietnami külügyi vezető ez évi tervezett budapesti útjáról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...