Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ma befejeződik 500 tonna illegális bajor hulladék visszaszállítása Kunbajáról

Cikk:

Várhatóan szerda délután gördül ki az utolsó kamion bajor eredetű hulladékrakomány Kunbajáról, így októberben mintegy 500 tonna illegálisan hazánkba szállított hulladékot küldünk vissza a feladónak Németországba. Az egykori TSz-major területéről 25 kamion szállította el a szemetet a bajorországi Coburgba. Most először került sor a Bajorországból érkezett hulladék visszaszállítására, ezzel az illegális német szemét háromnegyede már visszakerült a feladóhoz a német fél költségén.

A bajor eredetűnek elismert illegálisan behozott hulladék több mint felét, 500 tonna szemetet szállított vissza a bajor fél a kunbajai telephelyről, melynek költségét teljes egészében a bajor hatóságok fedezték. Korábban a Baden-Württenberg tartományból érkezett hulladék több mint felét már visszavitték, a mostani bajor szállítmánnyal együtt már mintegy 3000 tonnára becsült illegális német szemetet, a teljes mennyiség háromnegyedét küldtük vissza a feladónak

Magyarország nem válhat Európa illegális hulladéklerakójává, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne ismétlődhessen meg" - hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

Mint ismeretes, 2006 második felében összesen 4100 tonna ún. „sárga-listás" - engedélyköteles - német import hulladék érkezett Magyarország 19 pontjára - a legtöbb Kunbajára, de érkezett szemét többek között Ácsra, Hetényegyházára, Pirtóra és Kiskunmajsára is. Ebből 3200 tonna hulladék Baden-Württenberg tartományból, 900 tonna pedig Bajorországból érkezett.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) jelenleg 17 személy ellen folytat eljárást az illegális hulladék ügyével kapcsolatban, hét bírságos eljárást indított, a német hulladék miatt kiszabott bírságok összege pedig megközelíti az egymilliárd forintot.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy - a már kiadott kötelezések mellett - milyen további jogi lépésekre van lehetőség annak érdekében, hogy a még itt maradt, mintegy 1000 tonna német hulladék eltüntetésének költsége ne az adófizetőket terhelje.

A visszaszállítási munkálatokat az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Bajai Kirendeltsége felügyelte, a visszaszállítást pedig a Büchl Hungária Kft. végezte.

Ugrás vissza Ugrás vissza...