Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bátaapáti atomhulladék tároló: nincs környezeti kockázat

Létrehozva: 2008. február 8.
Módosítás: 2008. február 8.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. február 8.

Nem történt vízbetörés, sem jelentősebb vízbeáramlás a tervezett bátaapáti atomhulladék lerakó helyén végzett földalatti kutatófúrások során - ezt állapította meg a Pécsi Bányakapitányság vizsgálata, így nincs szükség beavatkozásra és a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára sem. A hulladéktároló végleges létesítési engedélyéről az ÁNTSZ ún. Sugáregészségügyi Decentruma dönt majd.

A Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter által elrendelt soron kívüli ellenőrzés során a szakhatóságként közreműködő Pécsi Bányakapitányság részletesen megvizsgálta a vízbeszivárgás mértékét és tanulmányozta a vízföldtani és vízforgalmi dokumentációt is. A vizsgálat megállapította, nem történt olyan változás, ami környezeti kockázatot okozhat és így a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatát indokolná. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vizsgálatba a Pécsi Bányakapitányság mellett bevonta az Országos Atomenergiai Hivatalt és az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézetét is.

A hosszútávú biztonság érdekében bányahatóság már korábban előírta a fúrásokat végző Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht.-nek a fő vízelvezető szerkezetek vízbiztos szigetelését és a vízbeszivárgás minimumra csökkentését kutatási tevékenysége során. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. kötelezettsége emellett, hogy minden, a munkálatok előrehaladta során beállt változást jelentsen a zöldhatóságnak, amely ezt a jövőben is fokozottan ellenőrzi majd.

Az eredeti engedélyezési eljárást megelőzően egyébként környezeti hatástanulmány készült, és a létesítményhez a geológiai szolgálat és a bányakapitányság is szakhatósági hozzájárulását adta. A Bátaapátiba tervezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló létesítésének engedélyezéséről az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézete - mint ún. Sugáregészségügyi Decentrum - hozza meg a végső döntést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...