Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a kibővített és korszerűsített szombathelyi szennyvíztisztító-telepet

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. október 17.

Az uniós támogatással megvalósuló fejlesztés során a telepen korszerűsítették a szennyvíziszap-kezelési eljárás elemeit, így a környéken korábban meglévő szaghatás jelentősen csökkent, és a mechanikai tisztítási berendezéseket is felújították. Szombathely szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének 4,35 milliárdos fejlesztése során építettek egy új komposzttelepet, és a nyugati városrész csatornarendszerének rekonstrukciója is megtörtént. A hat hónapos, sikeres próbaüzemet követően a megújult szennyvíztelepet Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter pénteken adta át ünnepélyes keretek között.

Szabó Imre beszédében elmondta: az uniós irányelvnek megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és Tisztítási Megvalósítási Program szerint 2015-re a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 %-a kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69%-ról 89 %-ra fog nőni. Ennek a programnak a megvalósulását segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amelyben 2007 és 2013 között 361 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására. A miniszter gratulált a beruházáshoz, méltatta a települések összefogását, kitartó munkáját, amivel végigvitték a projektet, és további sikeres pályázatokat kívánt nekik.

A regionális szennyvíztisztító-telep szennyvíziszap-kezelési eljárása korábban nem volt elég korszerű, ezért a környéken erős szaghatás keletkezett. Az első szintű, mechanikai tisztítási fokozat berendezései is rekonstrukcióra szorultak. A mostani fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkent a szaghatás. Felújították többek közt a főgyűjtő-csatornát, a központi gépházat, az iszapátemelő- és mérőaknát, az iszapsűrítőt, a kigázosító és kiegyenlítő medencéket, az iszapkezelő- és a recirkulációs gépházat. Megépült az új szennyvízmérő-akna, a rothasztó, egy biogázsűrítő, egy gáztároló, és beépítettek két gázmotort is.

Az uniós projekt másik eleme, a nyugati városrész csatornarendszerének fejlesztése már tavaly befejeződött. Erre azért volt szükség, mert záporok idején gyakoriak voltak az elöntések, és itt is gondot okozott a kellemetlen szag. Megépült egy új főgyűjtő, egy átemelő-telep, és több mint 4 km hosszú csatornahálózat rekonstrukciója is megtörtént.

Próbaüzem alatt van a projekt harmadik eleme, az új komposzttelep, ahol a szennyvíziszapból a mezőgazdaság számára értékes termésfokozó anyagot, komposztot állítanak elő a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával. A Nárai mellett, mintegy 30.000 m2-en megépült telepen lehetővé válik a szennyvíziszap környezetbarát felhasználása.

A beruházás eredményeképpen 117 ezer lakos életminősége javul, csökken a felszín alatti vizeket érintő szennyezés. Szombathely és 34 másik önkormányzat 4,35 milliárdos projektjét 60%-ban az Európai Unió, 30%-ban a hazai költségvetés és 10%-ban a projektgazda önkormányzatok finanszírozzák.

Ugrás vissza Ugrás vissza...