Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a korszerűsített soproni szennyvíztisztító-telepet

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. november 10
.

Még tisztított szennyvíz sem kerül ezentúl a Fertő tóba

A soproni önkormányzat 4,4 milliárdos összköltségvetésű csatornázási és szennyvíztisztítási uniós projektjének részeként ma átadták a korszerűsített és megnövelt kapacitású soproni szennyvíztisztító-telepet. A beruházás eredményeképpen megszűnik a kellemetlen szaghatás a telep környékén, a talaj- és talajvíz-szennyezés, és tisztított szennyvíz sem kerül ezentúl a Fertő tóba. A projekt hat település több mint 60 ezer lakosának életminőségét javítja.

A projekt által érintett területen korábban négy szennyvíztisztító-telep működött: a soproni, a sopronkőhidai, a fertőrákosi és a nagycenki. Ez utóbbit tehermentesíteni kellett, a másik három pedig elavult technológiával, és a megnövekedett kapacitás miatt sokszor nem megfelelő tisztítási határértékekkel dolgozott. A sopronkőhidai telepet teljesen elbontották, a fertőrákosit pedig átalakították, ott szennyvíz-előtisztítást végeznek. A két telep szennyvizét a soproni hálózatba vezették, és ezentúl a város szennyvíztisztító-telepén tisztítják. Jelentős mértékben csökkenti a nagycenki telep terhelését - és ezáltal javítja a tisztítás hatásfokát -, hogy Harka és Kópháza szennyvizét szintén Sopronban tisztítják.

A soproni szennyvíztisztító-telep rekonstrukcióra szorult, a megnövekedett tisztítási feladatok ellátásához a kapacitása nem volt elegendő, és a szennyvíziszap-kezelési eljárást is korszerűsíteni kellett. A négy évvel ezelőtt indult kivitelezés eredményeképpen ezentúl zárt rendszerben történik a szennyvíztisztítás, az iszapkezelés és a komposztálás, vagyis a szennyvíz ártalmatlanításának teljes folyamata egy telephelyen megy végbe. Ez azért is fontos változás, mert a kellemetlen szagú iszapot nem kell többé szállítani, azt helyben stabilizálják. A műtárgyakat is lefedték, a szellőzést biofilteren keresztül oldják meg, és a komposztálás is zárt épületben történik. Mindezek eredményeképpen megszűnnek a telep környékén a kellemetlen szagok. A fejlesztések során növelték a telep kapacitását: 15 ezer köbméter helyett immár naponta 21 ezer köbméter szennyvizet tudnak kezelni, amelyet a benne lévő tápanyagoktól is megtisztítanak ezentúl.

A projekt Sopron mellett Kópházát, Fertőrákost, Ágfalvát, Harkát és Nagycenket érinti.

A beruházás részeként a város egyes területein bővítik és felújítják a csatornahálózatot is, így Sopron és környéke teljes körű szennyvízgyűjtő-hálózattal fog rendelkezni.

A több mint 4,4 milliárdos projektet 50 százalékban az Európai Unió, 40-ban a hazai költségvetés és 10 százalékban a projektgazda soproni önkormányzat finanszírozza.

Az átadási ünnepségen Murányiné Krempels Gabriella, a KvVM főosztályvezető-helyettese elmondta: a tervek szerint 2015-re hazánkban a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 százaléka kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69,8 százalékról 89 százalékra fog nőni. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2007 és 2013 között 361 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...