Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Klímavédelem: tovább bővültek a Zöld Beruházási Rendszer forrásai

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. november 13.

Hazánk mintegy 6 millió tonna kibocsátási kvótát értékesített Spanyolországnak

A Belgiumnak eladott 2 millió tonna kibocsátási kvóta után a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Spanyolország számára értékesített mintegy 6 millió kibocsátási egységet. Az így befolyt pénzből a tárca a Zöld Beruházási Rendszeren keresztül első lépésként a meglevő, hagyományos építésű házak és lakások, valamint közintézmények komplex energiahatékony felújítását támogatja pályázati rendszerben, ami mérhetően csökkenti majd az üvegházhatású gáz-kibocsátást. Az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai üvegházhatású gáz kibocsátások 30 százalékát, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia szerint ezt 2020-ra harmadával lehet csökkenteni.

Magyarország korábban a Kiotói Jegyzőkönyvben vállaltaknak megfelelően visszafogta - a vállalt 6%-on túl további mintegy 26%-kal csökkentette - az üvegházhatású gázok kibocsátását, így 2008 és 2012 között lehetősége van arra, hogy a megtakarított kibocsátási kvóta értékesítésével magyar klímavédelmi beruházásokhoz teremtsen forrásokat. Hazánk az 1990-es évek ipari szerkezetváltásának is köszönhetően mintegy 70-80 millió kibocsátási kvótát takarított meg, melyet részben értékesíthet, részben tartalékol majd. A kvóta értékesítésből származó bevételeket hazánk kizárólag klímavédelmi célokra fordíthatja.

Magyarország a nemzetközi emisszió-kereskedelmi rendszerben eddig összesen több mint 8 millió magyar kibocsátási egységet értékesített, az így befolyt bevételeket a környezetvédelmi minisztérium pályázati úton kizárólag klímavédelmi célokra fordítja majd. A klímabevételekből - a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia prioritásaival összhangban - a zöldtárca egy olyan támogatási rendszert működtet majd, amely mérhető módon segíti elő többek között a lakossági és közszféra kibocsátás-csökkentését. Ezt egy nemzetközi auditor cég követi majd nyomon, akik a kibocsátás csökkentés pontos mértékét is ellenőrzik. A pénz elköltéséről szóló éves jelentések és a zárójelentés nyilvánosságra kerül majd, a bevétel felhasználását emellett egy közös spanyol-magyar Felügyeleti Bizottság is nyomon követi.

A lakossági és a közszférában rejlő energiahatékonysági lehetőségek kihasználása nagyban hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Számítások szerint az épületetek energiahatékony átalakítása 2025-re mintegy évi 6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezhet, ami a jelenlegi magyar üvegházhatású gázkibocsátás 7-8%-át jelenti. A hazánkban felhasznált energia 38 %-át a lakosság használja fel, ennek is több mint kétharmadát az épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához.

A Zöld Beruházási Rendszer többek között a lakossági és közintézményi szektorban megvalósuló, a meglévő épületek energiahatékonyságának javítását célzó programokhoz, valamint e két szektorban a megújuló energiát használó rendszerek kiépítéséhez nyújt majd támogatást. Első lépésben a meglevő, hagyományos építésű házak és lakások, valamint közintézmények komplex energiahatékony felújítására ír majd ki pályázatot a tárca.

Ugrás vissza Ugrás vissza...