Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Környezetvédelmi fórum roma szervezeteknek és önkormányzatoknak

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Budapest, 2008. november 13.

Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és roma civil szervezetek képviselőit tájékoztatta Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára a környezeti nevelésről, a fenntartható életmódról, valamint a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) uniós pályázati lehetőségeiről. Az államtitkár szakmai segítséget ajánlott fel a roma gyerekeket is oktató pedagógusoknak a környezeti nevelési kérdésekben, valamint szaktanácsadást az intézményeknek és civil szervezeteknek az uniós pályázatok megírásához.

Az ország egész területéről - Létavértestől Berettyóújfaluig, Salgótarjántól Szedresig - érkeztek cigány kisebbségi önkormányzatok és roma civil szervezetek munkatársai a zöldtárcához, hogy tájékozódjanak a környezetvédelemmel kapcsolatos programokról, pályázati lehetőségekről. A minisztérium államtitkára és szakemberei tartottak előadásokat arról, hogyan kapcsolódhatnak be a hátrányos helyzetű térségek a zöld programokba, különös tekintettel a környezeti nevelésbe, az öko-iskola és zöld óvoda hálózaton keresztül. Fontos, hogy a roma gyermekek is megismerkedhessenek a környezettudatos magatartással, a természet értékeivel, hiszen gyermekkorban könnyebben alakítható ki fogékonyság a környezetbarát életmódra.

„A környezetvédelem problémái nem különböztetik meg a szegény és a gazdag gyermekeket, ugyanakkor annak negatív hatásait elsőként mindig a szegényebbek érzik" - hangsúlyozta Oláh Lajos államtitkár.  

A tárca szakemberei részletesen ismertették az uniós pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat, és szakmai tanácsadást is felajánlottak az érdeklődő roma szervezetek számára, hogy jobban tudjanak élni ezekkel a lehetőségekkel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...