Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több információt kapnak a jövőben a fogyasztók az elektromos eszközökben található veszélyes anyagokról

Létrehozva: 2008. december 1.
Módosítás: 2008. december 1.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
2008. december 1.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium előterjesztése nyomán a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat azok a fogyasztók, akik elektromos és elektronikai berendezéseket vásárolnak. A gyártók kötelesek lesznek a felhasználókat magyar nyelven tájékoztatni arról, hogy az elektromos berendezésekben található veszélyes anyagok a környezetre és az emberi egészségre milyen káros hatást gyakorolhatnak, amennyiben azokat nem a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezelik.

A környezetvédelmi tárca fontosnak tartja, hogy a fogyasztóvédelemben a környezetvédelmi és a humán-egészségügyi szempontok is érvényesüljenek. A módosítás hatására így jelentősen csökkenhet azoknak a baleseteknek a száma, amelyek a nem megfelelő tájékoztatásból fakadnak. Ugyancsak mérséklődik annak kockázata, hogy az elektromos berendezések használói egészségkárosodást szenvedjenek a nem rendeltetésszerű használatból adódóan.

A módosítás érinti a használt illetve hulladékká vált elektromos háztartási berendezésekre vonatkozó cserekötelezettséget is. Az új szabályok értelmében a kereskedő csak alapos indokkal, jegyzőkönyv egyidejű felvételével tagadhatja meg a vásárló által leadásra bevitt készülék átvételét, és csak abban az esetben, ha a készülék állapota, szennyezettsége miatt az egészségügyi vagy más biztonsági kockázatot jelentene. A hulladékká vált elektromos berendezések kezelésekor valamennyi folyadékot el kell távolítani azokból. A szabályozás már eddig is korlátozásokat írt elő veszélyes anyagok - így pl. kadmium, ólom, higany, króm 6, brómozott égésgátlók - felhasználására az elektromos és elektronikai készülékek gyártásakor.

Az idei év végén jár le az az európai uniós határidő, amely legalább 4 kg/fő hulladékká vált háztartási berendezés begyűjtését és megfelelő feldolgozását írja elő. Az előzetes adatok szerint Magyarország ezt a mennyiséget - 40 ezer tonnát - az év végéig el fogja érni. Az elektromos hulladék leadására nem csak annál a forgalmazónál van lehetőség, ahol azt korábban vásárolták. A kis telephellyel rendelkező forgalmazók, amelyek nem rendelkeznek kellő kapacitással az átvétel lebonyolítására tájékoztatást tudnak adni a legközelebbi átvevő hollétét illetően.

Magyarországon az idén szeptemberben szigorodtak az elemek és akkumulátorokat érintő egyes szabályozások is. Az EU jogszabályok hazai átültetésének eredményeképpen az idén szeptembertől tilos a 0,0005 tömegszázalékot meghaladó higanyt, valamint a 0,002 tömegszázalékot meghaladó kadmiumot tartalmazó hordozható elem, illetve akkumulátor forgalomba hozatala, és ugyancsak tiltja a jogszabály, hogy a hulladékká vált ipari és gépjármű akkumulátorokat hulladéklerakókba tegyék vagy elégessék. Amellett, hogy 2009. júliusától minden kereskedő köteles lesz ingyenesen visszavenni a használt elemeket és akkumulátorokat, és ehhez gyűjtőedényeket a gyártónak kell biztosítania, jövő nyártól a gyártónak a jelenlegi 18 százalékosnál magasabb arányú begyűjtési kötelezettsége lesz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...