Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a szombathelyi szennyvíz-projekt harmadik elemét is, az új komposztáló telepet

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. december 16.


Átadták a szombathelyi szennyvíz-projekt harmadik elemét is, az új komposztáló telepet, ezzel a végéhez ért a város egyik legjelentősebb uniós fejlesztése. Az új komposzttelepen lehetővé válik a szennyvíziszap környezetbarát felhasználása. Szombathely szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének 4,35 milliárdos fejlesztése során korábban már korszerűsítették a megyeszékhely szennyvíztisztító telepét, és a nyugati városrész csatornarendszerének rekonstrukciója is megtörtént.

Az új műszaki védelemmel ellátott komposztáló telepen a szennyvíziszapból a mezőgazdaság számára értékes termésfokozó anyagot, komposztot állítanak elő a jelenleg rendelkezésre álló legmodernebb technológiával. A telep Nárai mellett épült fel mintegy 30 ezer négyzetméteren. A komposztálási mennyiség - a víztelenített iszaphoz hozzáadott egyéb adalékanyagokkal együtt - kb. 70 m3/nap.

Az uniós projekt másik eleme a szombathelyi szennyvíztisztító telep fejlesztése volt. Korszerűsítették a szennyvíziszap-kezelési eljárás elemeit, így a környéken korábban meglévő szaghatás jelentősen csökkent, és a mechanikai tisztítási berendezéseket is felújították. Az átadási ünnepséget október közepén tartották meg, amelyen részt vett Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa is.

A nyugati városrész csatornarendszerének fejlesztése már tavaly befejeződött. Erre azért volt szükség, mert záporok idején gyakoriak voltak az elöntések, és itt is gondot okozott a kellemetlen szag. Megépült egy új főgyűjtő, egy átemelő-telep, és több mint 4 km hosszú csatornahálózat rekonstrukciója is megtörtént.

A beruházás 220 ezer lakos életminőségét javítja, és csökkenti a felszín alatti vizeket érintő szennyezést. Szombathely és 34 másik önkormányzat 4,35 milliárdos projektjét 60%-ban az Európai Unió, 30%-ban a hazai költségvetés és 10%-ban a projektgazda önkormányzatok finanszírozzák.

Az uniós irányelvnek megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és Tisztítási Megvalósítási Program szerint 2015-re a hálózattal összegyűjtött szennyvíz 100 %-a kizárólag biológiai tisztítás után kerül a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 69%-ról 89 %-ra fog nőni. Ennek a programnak a megvalósulását segíti az Új Magyarország Fejlesztési Terv, amelyben 2007 és 2013 között 361 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...