Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Komplex vízvisszatartási program indul a Nagyszéksós-tón

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2008. december 17.

Ma tartották a Komplex vízvisszatartási program a Nagyszéksós-tó vízrendszerében elnevezésű uniós projekt indító eseményét Szegeden. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 171 millió forintos fejlesztése biztosítja a nyolcezer lakosú Mórahalom számára a megfelelő kapacitású csapadék- és belvíz-elvezetési infrastruktúrát, a Nagyszéksós-tó rekonstrukciója révén pedig lehetővé válik az ottani értékes vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása.

A kiemelt uniós projekt eredményeként mérséklődnek a belvízkárok, és a Nagyszéksós-tó tározó vízháztartásának kiegyensúlyozottá válásával növekszik a lakosság élet- és vagyonbiztonsága is.

A globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kapcsolatban tapasztalt rendkívüli nagy csapadékok az év során bármikor okozhatnak jelentős vízelvezetési problémákat. A nyolcezer lakosú város akár közvetlen elöntés alá is kerülhet, ezért kellő kapacitású vízelvezetési és tározási lehetőséget kell biztosítani. A mostani projekt egyik célja a várostól délkeletre elhelyezkedő - tározóként is funkcionáló -Nagyszéksós-tó és a hozzá kapcsolódó vízhálózati elemek rekonstrukciója. Korszerűsítik a belvíz elleni védelemmel összefüggő műtárgyakat: több mint 12 ezer folyóméter csatornát állítanak helyre és megépítik a még hiányzó objektumokat.

A Nagyszéksós-tó területén értékes vizes élőhelyek találhatóak, amelyek az egyre gyakoribb és egyre hosszabb vízhiányos, aszályos időszakokban veszélybe kerülnek. A vizes élőhelyek természetes állapotának fenntartása és a pusztulás megállítása érdekében a szükséges vízpótlást - a természetes vízpótlás mellett - Mórahalom kellően tisztított szennyvizének újrahasznosításával oldják meg, e célból egy új nyomócső épül. 121 hektáron új vizes élőhelyet is kialakítanak.

A Dél-Alföldi Operatív Program keretében a vízügyi igazgatóság ez év augusztusában nyerte el a támogatást. Azóta megszerezték a szükséges engedélyeket, és a közbeszerzési eljárást követően a tervek szerint jövő év elején megkezdődik a kivitelezés is. A teljes egészében uniós támogatásból megvalósuló projekt várhatóan 2010 tavaszán fejeződik be.

Ugrás vissza Ugrás vissza...