Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult a zöld tárca amatőr meteorológiai mérőhálózat versenye

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi MInisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. január 13.

Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára ismert időjósok társaságában hirdette ki a „Mérd az időt” című interaktív meteorológiai program eredményét kedden délelőtt Budapesten. A versenyben 46 iskola vett részt, és összesen 6 csapat, azaz mintegy 120 gyermek kapott jutalmat. Az első helyezettek egy teljes napra az Országos Meteorológiai Szolgálat vendégei lesznek.

Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára és ismert televíziós időjárás-jelentők; Németh Lajos, Reisz András, Vissy Károly és Véber István hirdették ki a zöld tárca és az Országos Meteorológiai Szolgálat tavaly szeptemberben meghirdetett „Mérd az időt!” című interaktív versenyének eredményét.

A zsűri két kategóriában pontozott, a legprecízebb csapatnak holtversenyben a Napsugár és a Kistudósok csapata bizonyult, a legkreatívabb - szintén holtversenyben - a Józsai szélforgók és a Szamosmenti villámhárítók csapata lett. Az abszolút első helyet a százhalombattai Hangosak csapata szerezte meg, az „Időjárók” című meteorológiai ismeretterjesztő filmsorozathoz kapcsolódó versenyben pedig a Szivárvány csapat bizonyult a legjobbnak. Az első helyezett csapat egy teljes napra az Országos Meteorológiai Szolgálat vendége lesz, és értékes mérőműszereket kap ajándékba.

A „Mérd az időt!” program egy olyan tananyaghoz kapcsolódó, interaktív, játékos verseny, melyben a diákoknak és vezetőtanáraiknak egyaránt szükségük van a kreativitásukra, ügyességükre, kitartásukra, környezeti, matematikai, fizikai és technikai ismereteikre. A program célja, hogy a résztvevők baráti közösséget alkotva új ismeretek birtokába jussanak, és értékes tapasztalatokat szerezzenek a környezeti mérések terén. Saját településük, városuk, életterük megfigyelésével felismerjék az emberi tevékenység következményeit, így ösztönözve körükben a tudatos, a környezet iránt felelős gondolkodás kialakulását.

A csapatok a verseny során saját meteorológiai állomást készítettek, meghatározott mérési program szerint mérték, és internetes észlelőkönyvben rögzítették az egyes meteorológiai paramétereket és adatokat. A zsűri azokat a csapatokat díjazta, amelyek a legkreatívabban oldották meg a műszerépítéseket, az állomáslétesítést, illetve a legkevesebb hiba nélkül küldték el az észlelési adatokat. Azok a diákok, akik most nem értek el helyezést, februárban újra próbálkozhatnak, hiszen a zöld tárca és az OMSZ idén is meghirdeti a meteorológiai versenyt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...