Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Visszaváltják az eldobható PET palackokat és alumínium dobozokat az egyik nagy magyarországi hipermarket-lánc üzleteiben

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. január 23.

A legnagyobb magyar hipermarket-lánc 37 hazai üzletében vezeti be azt az új rendszert, amely segítségével az ötösével visszaváltott PET-palackokért 5, az alumínium dobozokért pedig 10 Ft-ot fizet a környezettudatos vevőknek levásárolható blokk formájában. Az új rendszert és a visszaváltó-automatát pénteken mutatta be a sajtónak Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Antal Erzsébet, a Tesco pénzügyi igazgatója és Rudolf Weidner, a HUKE Kft. ügyvezetője. A zöldminiszter egy mechanikus palackprést is ajándékozott az áruháznak, amellyel akár kilenced részére lehet tömöríteni a visszahozott hulladékot.

Szabó Imre miniszter az eseményen elmondta: a zöldtárca egyik kiemelt törekvése, hogy hazánkban minél kevesebb csomagolási hulladék kerüljön a lerakókba, a tárca ezért minden olyan megoldást fontosnak tart, amely a PET palackok és fémdobozok szelektív gyűjtésére ösztönzi a vásárlóközönséget. Az italcsomagolásokat így a hulladékfeldolgozó cégek újrahasznosítják és ismét termék lehet belőlük. Ezzel csökkenthető a CO2 kibocsátás, amely hozzájárul a klímavédelemhez, és a PET palackok által jelentett világméretű környezeti probléma megoldásához is közelebb visz - hangsúlyozta a miniszter.

A vásárlók az áruház üvegvisszaváltójában az üres üvegeken kívül a PET palackokat és alumínium dobozokat is vissza tudják váltani: minden 5 db alumínium doboz után 10 Ft-ot, 5 db PET palack után pedig 5 Ft-ot kapnak. Az üvegvisszaváltóban leadott vagy az automatába bedobott italcsomagolás után járó összeget levásárolhatják az áruházban, az üzletlánc ezzel arra ösztönzi a vásárlókat, hogy visszavigyék az üres palackokat. A hipermarket a hulladékot az üvegvisszaváltóban szelektálja, bálázza, majd a szerződött hulladékkezelőn keresztül eljuttatja a hulladékhasznosítóhoz.

Magyarországon jelenleg évente közel 1 milliárd darab alumínium dobozt és mintegy 1,5 milliárd darab PET palackot hoznak forgalomba, ám ezeknek egyelőre csak kis hányadát gyűjtik vissza. A PET palackoknak például 15%-át gyűjtik vissza szelektíven, és mindössze 7-8%-át dolgozzák fel anyagában újra. „A 1,5 milliárd db, mintegy 60 ezer tonna súlyú PET palackkal 30 ezer darab 60 m3-es kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva a kamionsor mintegy 475 km lenne, azaz Záhonytól Hegyeshalomig érne." - érzékeltette Szabó Imre miniszter.

Nemrég egy másik hipermarket lánc is bevezette az eldobható PET palackok visszavételét, itt más technológiával - egy elektromos Thermo Press palackzsugorítóval - egy hasonló célt tűztek ki. Örvendetes, hogy egyre több vállalat tartja fontosnak, hogy a vásárlókat hozzásegítse a környezettudatos magatartáshoz - tette hozzá a miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...