Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Oláh Lajos Vietnámban és Kínában környezetvédelmi együttműködési kérdésekről tárgyalt

Cikk:


Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. február 17.

Február 13-án érkezett haza Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kínai illetve vietnámi útjáról, melynek fő célja volt, hogy a politikus kormányzati, gazdasági, valamint szakmai szervezetekkel környezetvédelmi kérdésekről tárgyaljon. A megbeszéléseken többek között szó esett hazánk és a Távol-keleti országok közötti klímapolitikai és innovációs technológiai együttműködési lehetőségekről: a Távol-keleti országok nagy volumenű környezetvédelmi fejlesztéseihez innovatív technológiára van szükség, ehhez pedig a magyar cégek is sok segítséget nyújthatnak.

A megbeszéléseken ilyen - innovatív zöldtechnológiákat közvetítő - magyar vállalkozások képviselői is részt vettek. A delegáció Pekingben megbeszélést folytatott Qiu Hong kereskedelmi miniszterhelyettessel, aki a környezetvédelmet országa legfontosabb politikai vezérfonalai között említette. Véleménye szerint a mintegy 100 milliárd euró nagyságú környezetipar a gazdaság húzóágazatává válik. A kínai piacon szívesen látják a magyar vállatokat és ösztönzik, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban a környezettechnológia meghatározó szerepet kapjon.

Wu Xiaoqin környezetvédelmi miniszterhelyettes az államtitkárral folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem területének a gazdasági válság idején még nagyobb hangsúlyt kell kapnia. 30 ezer környezetipari vállalkozás működik Kínában, a szektor éves növekedése 15 százalék, árbevétele meghaladja a 700 milliárd yüant. Rámutatott, hogy nyitottak a korszerű magyar technológiák alkalmazására, különösen a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás, termálvíz programok és a megújuló energiák alkalmazása terén. A kínai Shenzhen városában 2009-ben nagyszabású program részeként környezetvédelmi célú fejlesztésekre 6 milliárd eurót fordítanak, a prioritások között a szennyvízkezelés, a hulladékgazdálkodás mellett a légszennyezés csökkentése is szerepel.

Kínában több sikeres projekt köthető magyar vállalatokhoz, amelyek a hazai technológiát alkalmazva valósították meg környezetvédelemi beruházásaikat. A delegációban részt vevő magyar Organica vállalat által épített első shenzheni élőtechnológiás szennyvíztisztító telep mérési eredményei kiválóak, a második telep építése megkezdődött, a harmadik létesítmény kivitelezése áprilisban indulhat el. A Kiss Kft a shenzheni Jindalai vállalattal való megállapodása szennyvízkezelő berendezés fejlesztéséről, illetve Hunan tartományban veszélyeshulladék-égető megépítéséről a magyar technológiák kínai transzferjének ugyancsak fontos elemei. A Hunest Kft környezetbarát termékek előállítására alkalmas technológiákra közös vállalat alapításáról tárgyalt. Az Aquaprofit Zrt. fürdőprojektek fejlesztéséről folytatott ígéretes tárgyalásokat potenciális önkormányzati és üzleti partnerekkel.

A Zhang Xinsheng oktatási miniszterhelyettesnél tett látogatás során a kínai politikus tájékoztatott a Távol-keleti ország oktatáspolitikában érvényesített környezetvédelmi szempontrendszerről, amely több ponton is hasonló a magyar rendszerhez. A magyarországi környezeti oktatás és nevelés tartalmi és módszertani elemében számos elemet Kínában is jól hasznosíthatónak vélt, külön érdeklődést mutatott a Zöldóvoda intézményrendszerének megismerése, valamint a „Környezetvédelem nagykövetei" programok iránt. Az intézmények számára Kínában is különböző programokat szerveznek, ezek között említette a „Fogadj örökbe egy fát" pekingi akciót, amelynek köszönhetően valamennyi pekingi fa sorszámmal rendelkezik, és a gondozó iskolát táblával jelölik.

Oláh Lajos a vietnámi Hanoiban a magyar környezetvédelmi keretprogramot (Kexport) mutatta be, amelynek fontos célja az ázsiai térség országaiban megvalósuló környezetvédelmi és vízügyi beruházások elősegítése. Az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt.-vel létrehozott programot az államtitkár olyan szakmai és üzleti találkozókon mutatta be, amelyek célja az innovatív technológiák külföldi transzferjének elősegítése volt.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...