Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szabó Imre felavatta az ország utolsóként védetté nyilvánított karszt területét

Cikk:

Környezetvédelmi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. május 12.

 
Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter felavatta az ország utolsóként védetté nyilvánított karszt területét, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetet kedd délelőtt Abaligeten. A jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag vidék elsődleges rendeltetése a természeti értékek védelme és a biodiverzitás fenntartása. Magyarországon a kiemelten védett területek összesen 850 ezer hektárt tesznek ki, köztük 10 nemzeti park, 159 természetvédelmi terület és 38 tájvédelmi körzet található.

„Azt szeretném, hogy az új, egyesített védett természeti területen belül sok ember találja meg a lehetőséget a kikapcsolódásra, a pihenésre, a turizmusra, és remélem, hogy a tájvédelmi körzet a fiatalabb generációnak is segít közelebb kerülni a természethez és a természetvédelemhez.”- mondta el Szabó Imre miniszter a Nyugat- Mecsek Tájvédelmi Körzet avató ünnepségén kedd délelőtt Abaligeten.

Április 25-én nyilvánították védetté hazánk utolsó, még nem védett karszt-területét, a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetet, amely a Pécs-Abaliget-Bükkösd-Cserkút által határolt területen helyezkedik el több mint 10 ezer hektárnyi kiterjedésben. A védetté nyilvánítás célja a területen jelenleg is megtalálható védett és ritka fajok és társulások megőrzésén túl az is, hogy a Tájvédelmi Körzetben folyó gazdálkodás is természetkímélő irányba mozduljon el. A Duna- Dráva Nemzeti Park a bakancsos turizmus támogatásával és tanösvények létesítésével törekszik a terület értékeinek természetkímélő bemutatására.

A tájvédelmi körzet több korábban létrehozott természetvédelmi területet foglal magában, így a Jakab-hegyet, a Melegmányi-völgyet, a Pintér-kertet, az Abaligeti-barlang felszínét, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátumot. A helyi jelentőségű védett természeti területek közül a legjelentősebb a Pécsi Parkerdő, amely szintén az új tájvédelmi körzet része lett. Geológiai értékekben (homokkő, aleurolit, konglomerátum), ritka, védett állat- és növényfajokban (sárgafoltos hegyiszitakötő, ecseki tegzes, majomkosbor, méhbangó) egyaránt gazdag a körzet. A területen található több mint száz barlang közül 5 fokozottan védett, a leghosszabb és egyben legismertebb a turisták számára is kiépített, mintegy másfél km hosszú Abaligeti-barlang.  

2007 és 2013 között az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében összesen 46 milliárd forint használható fel természetvédelmi célokra. Emellett az Unió is jelentősen támogatja a természetvédelmet, 2008-ban 63 természetvédelmi projekt kapott pályázat útján, uniós támogatást 11,5 milliárd forint értékben, valamint hét nemzeti park tíz pályázata nyert uniós támogatást 4 milliárd forint értékű ökoturisztikai fejlesztésekre Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon és Mohácson. Ez az összeg a tíz hazai nemzeti park egyéves költségvetési támogatásának felel meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...