Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hatszázötvenmilliós szennyvízberuházás két szabolcsi településen

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. június 4.


Megoldódnak a szennyvízgondok Tuzséron és Komorón

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával Komorón kiépülhet a szennyvízcsatorna-hálózat, Tuzséron pedig a tervek szerint felújítják a meglévő vezetékeket, és bővítik a szennyvíztisztító telepet, ezzel mintegy ötezer lakos életminősége javulhat. A beruházás jótékony hatással lesz a befogadó Tisza folyó és a felszín alatti vizek minőségére, és a talaj sem szennyeződik tovább. A fejlesztés a tervek szerint közel 650 millió forintba kerül, a két település az uniós projekt előkészítésére 23 millió forint támogatást nyert, az erről szóló szerződést ma írták alá Komorón. Az eseményen részt vett Murányiné Krempels Gabriella, a KvVM főosztályvezető-helyettese.

Komorón jelenleg nincs szennyvízcsatorna-hálózat, a lakosság a szennyvizet szikkasztókban gyűjti, ami környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból is gondot okoz, az elszikkasztott szennyvizek ugyanis folyamatosan szennyezik és emelik a talajvíz szintjét. Tuzséron az 1990-es évek elején kiépítették a szennyvízcsatornákat, de a rendszer egyes elemei mára már felújításra szorulnak. A településen üzemelő szennyvíztisztító-telep jelenlegi kapacitása nem lenne elegendő a két község szennyvizének megfelelő megtisztítására, és korszerűsítésre is szükség van.

A most tervezett beruházás során Komorón több mint 5 és fél kilométernyi szennyvíz-csatornát építenek ki, ezzel 1240 lakos számára válik elérhetővé a korszerű szennyvízelvezetés. A komorói szennyvizet a tuzséri szennyvíztisztító telepen fogják megtisztítani. A telep napi kapacitása jelenleg 388 köbméter/d, ezt 600 köbméter/d-re emelik, és irányítástechnikai, valamint automatizálási fejlesztéseket is végeznek. Ezen kívül Tuzséron rekonstrukciós feladatokat is végrehajtanak majd a meglévő szennyvízcsatorna-rendszeren.

Jelenleg a projekt előkészítése zajlik. Ez alatt elkészül majd a részletes megvalósíthatósági tanulmány, elkészülnek a műszaki tervek, meg kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket, és le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárásokat. Mindez 27 millió forintba kerül, ehhez 85%-os, több mint 23 millió forintos támogatást nyertek a települések.

A tervek szerint a második fordulós pályázatot jövő februárban nyújtják be, pozitív elbírálás esetén ezt követően megkezdődhet a kivitelezés, ami várhatóan 2012 végén fejeződik be.

Ugrás vissza Ugrás vissza...