Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közel 32 milliárdos szennyvízberuházás indulhat Érd és térségében

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. július 3.


A kormány szerdai ülésén döntött az „Érd és térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és a szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” című uniós nagyprojekt támogatásáról. Érden, Tárnokon és Diósdon alacsony a csatornázottság, és az érdi szennyvíztisztítót is korszerűsíteni és bővíteni kell. A projekt eredményeként a csatornázottság 95%-ra nő, a szennyvíztisztító telep napi kapacitását pedig 15 ezer köbméterre emelik, és javítják a tisztítás hatásfokát is. Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint a fejlesztés eredményeként közel 80 ezer lakos élhet majd egy tisztább és egészségesebb környezetben, valamint javulni fog a befogadó Duna vízminősége és a térségben lévő felszín alatti vízbázis környezeti állapota is.

Az érdi szennyvízelvezetési agglomerációban a csatornázottsági szint alacsony, a három település átlagában 30% alatt marad (Érd: 23%, Diósd: 41%, Tárnok: 25%), és a jelenlegi gyűjtőhálózat műszaki állapota sem megfelelő. A beruházás során megépítenek 431 km új szennyvíz-vezetéket, felújítanak 9 km már meglévő csatornát, és 86 átemelőt is építenek ill. rekonstruálnak. Ezzel a három településen a csatornázottság 95%-ra nő, a csatornával ellátott lakások száma jelenleg 7310, a projekt befejeztével ez 36.286 lakásra bővül.

Az érdi szennyvíztisztító telep jelenlegi technológiája nem alkalmas arra, hogy a szennyvizet az előírt határértékekre megtisztítsa, és a kapacitása sem lenne elegendő ahhoz, hogy a megnövekedett mennyiségű szennyvizet kezelje. A jelenlegi szennyvíztisztító helyén, a még jó állapotban lévő műtárgyak felhasználásával megépül egy új, 15000 m3/nap kapacitású telep. A szennyvíztisztító telep teljes területe a bővítés után mintegy 35 000 négyzetméter lesz. Kiépül a biológiai tisztítási fokozat, és a szerves anyag- illetve a nitrogén eltávolítás is megoldott lesz.

A szennyvíztisztító-telep technológiai fejlesztése és bővítése biztosítja majd a térségben összegyűjtött szennyvizek megfelelő hatásfokú tisztítását, ez pedig javítani fogja a befogadó Duna folyó vízminőségét. Érd és térsége sérülékeny környezetű vízbázison helyezkedik el, így a csatornahálózat bővítése és a tisztított szennyvíz minőségének javítása hozzájárul a térség ivóvízellátását biztosító vízbázis környezeti állapotának javításához is.

A kormány támogató döntését követően a nagyprojektet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldi az Európai Bizottságnak jóváhagyásra.

A beruházás 31,39 milliárd forintba kerül, ehhez a Környezet és Energia Operatív Program 24,45 milliárd forint támogatást biztosít. A beruházási időszak 2009-ben kezdődik, a befejezés 2012-ben várható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...