Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:A Duna vízminőségének javulását is remélik a 32 milliárdos érdi szennyvízberuházástól

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. szeptember 1.


Az „Érd és térsége szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és bővítése és a szennyvízelvezető rendszer fejlesztése” című uniós nagyprojektet Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint T. Mészáros András, Érd polgármestere mutatta be a sajtónak kedden az érdi szennyvíztisztító telepen. A projekt eredményeként Érden, Tárnokon és Diósdon a helyi csatornázottság aránya 95%-ra nő, a szennyvíztisztító telep napi kapacitását pedig 15 ezer köbméterre emelik, és javítják a tisztítás hatásfokát is.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az eseményen elmondta, a fejlesztés eredményeként közel 80 ezer lakos élhet majd egy tisztább és egészségesebb környezetben, valamint javulni fog a befogadó Duna vízminősége és a térség felszín alatti vízbázisának környezeti állapota is. A miniszter hozzátette, országszerte is folyamatosan javul a csatornázottság: az elmúlt 6 évben 56%-ról 70%-ra nőtt az arány.

Az érdi szennyvízelvezetési agglomerációban a csatornázottsági szint alacsony, a három település átlagában 30% alatt marad (Érd: 23%, Diósd: 41%, Tárnok: 25%), és a jelenlegi gyűjtőhálózat műszaki állapota sem megfelelő. A beruházás során megépítenek 431 km új szennyvíz-vezetéket, felújítanak 9 km már meglévő csatornát, és 86 átemelőt is építenek ill. rekonstruálnak. Ezzel a három településen a csatornázottság 95%-ra nő, a csatornával ellátott lakások száma jelenleg 7310, a projekt befejeztével ez 36.286 lakásra bővül.

Az érdi szennyvíztisztító telep jelenlegi kapacitása nem lenne elegendő ahhoz, hogy a megnövekedett mennyiségű szennyvizet kezelje. A jelenlegi szennyvíztisztító helyén, a még jó állapotban lévő műtárgyak felhasználásával megépül egy új, 15000 m3/nap kapacitású telep. A szennyvíztisztító telep teljes területe a bővítés után mintegy 35 000 négyzetméter lesz. Kiépül a biológiai tisztítási fokozat, és a tápanyag-eltávolítás is megoldott lesz.

A szennyvíztisztító-telep technológiai fejlesztése és bővítése biztosítja majd a térségben összegyűjtött szennyvizek megfelelő hatásfokú tisztítását, ez pedig javítani fogja a befogadó Duna folyó vízminőségét. Érd és térsége sérülékeny környezetű vízbázison helyezkedik el, így a csatornahálózat bővítése és a tisztított szennyvíz minőségének javítása hozzájárul a térség ivóvízellátását biztosító vízbázis környezeti állapotának javításához is.

A beruházás 31,39 milliárd forintba kerül, ehhez a Környezet és Energia Operatív Program 24,45 milliárd forint támogatást biztosít. A beruházási időszak 2009-ben kezdődik, a befejezés 2012-ben várható.

A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –Tisztítási Megvalósítási Program szerint hazánkban 2015-ig a csatornaellátottság országos szinten a jelenlegi 70%-ról 90%-ra fog nőni. A program megvalósítását segítik az uniós pályázati források: a KEOP-ban 2007-2013 között 380 milliárd forint áll rendelkezésre szennyvízelvezetési és tisztítási projektek támogatására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...