Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. július 10-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Hetven éves az ország első természetvédelmi területe, a debreceni Nagyerdő

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Debrecen, 2009. október 8.


70 éve nyilvánították védetté Magyarország első természetvédelmi területét, a debreceni Nagyerdőt. Ebből az alkalomból ünnepséget rendeztek csütörtök délelőtt Debrecenben, a nagyerdei tisztáson, ahol Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter emlékezett meg a 9 ezer éves erdőről. Magyarországon 900 ezer hektárt tesznek ki a védett természeti területek összesen, ebből 135 ezer hektár fokozottan védett. A nyírségi erdőssztyepp tölgyes, az első hivatalos állomása a hazai természetvédelemnek.

„A természetvédelmi területek az ország jellegzetes és különleges természeti értékekben gazdag vidékei, amelyeknek elsődleges rendeltetése a természeti értékek védelme. A zöldtárca pályázatokkal, a turizmus támogatásával, tanösvények létesítésével, beruházásokkal törekszik a védett területek értékeinek természetkímélő bemutatására.”- mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtök délelőtt Debrecenben, a nagyerdei tisztáson, ahol a 70 éve védetté nyilvánított debreceni Nagyerdőre emlékeztek.

Hazánkban 900 ezer hektárt tesznek ki a védett természeti területek összesen, ebből 135 ezer hektár fokozottan védett. Magyarországon 10 Nemzeti Park, 38 Tájvédelmi Körzet és 159 Természetvédelmi Terület van. Ezek a területek segítenek a természet kincseinek megismerésében és hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez (erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, vad-, és erdőőrök, a táj-, és természetvédelem, közmunkaprogram) is.

A debreceni Nagyerdő már 9 ezer éve létezik, különleges védett növényfajok (turbánliliom, kétlevelű sarkvirág, fehér madársisak, dunavölgyi csillagvirág, magyar nőszirom) és állatok (rézsikló, héja, zöld küllő, harkály, csúszka, nyaktekercs, szén, kék, barátcinege, füzikék, erdei pityer, citromsármány, feketerigó, szürke és örvös légykapó, mókus, törpe és pirókegér, menyét, nyest) élnek a területén.

A debreceni Nagyerdő nevét hatalmas, 100–120 éves fáiról kapta. Az erdőt a 18. században parkká nyilvánították, majd 1939-ben 1. sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe. Az országos jelentőségű védett természeti terület a Natura 2000 hálózat része. Az erdő legfőbb problémája a szárazodás, az idős tölgyesek leromlása, az invazív és tájidegen özönfajok jelenléte és az illegális hulladéklerakás. Ezek megakadályozásában a Hortobágyi Nemzeti Park közmunkaprogramja jelent segítséget. Sokat javított az erdő állapotán a Nyírerdő Zrt. erdőfelújítása is, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje pedig uniós támogatással társulás-rekonstrukciós programot indít a közeljövőben.

A természeti területek iránt folyamatosan növekszik az érdeklődés, a tavalyi évben 20%-kal nőtt a nemzeti parkok látogatottsága. Legutóbb 9 nemzeti park 23 pályázata nyert uniós támogatást, így Magyarország nemzeti parkjai csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre. A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hét éves időszakában (2007-2013) mintegy 46 milliárd forinttal gazdálkodik. 2000 és 2010 között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...