Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Zöld takarékossági tippek a takarékoskodás világnapján

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. október 30.


Október utolsó munkanapja a Takarékossági Világnap. Takarékoskodni sok mindennel lehet és érdemes is, hiszen az energiatakarékossággal nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős szükségtelen energiafelhasználást csökkenthetjük, hanem mérsékelhetjük közüzemi számláinkat is, így kímélhetjük környezetünket és a pénztárcánkat is. Ha csak 1 Celsius fokkal csökkentjük az otthoni hőmérsékletet, országos szinten napi 1 millió m3 gázt tudunk megtakarítani.

„Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk, vagy hűtünk, ebédet főzünk vagy autóba ülünk, olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre és a pénztárcánkra is. Egyetlen mozdulattal mindenki tehet a környezetéért, és persze saját magáért is. Legyen szó egy feleslegesen égő lámpa lekapcsolásáról vagy a vízcsap elzárásáról.”-hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca nyári energiatakarékossági szemléletformáló programja során.

A Takarékossági Világnap kapcsán a környezetvédelmi minisztérium arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy fontos odafigyelni egyéni döntéseinkre, hétköznapi szokásainkra, mert néhány apró változtatással csökkenthetjük a szükségtelen energiafelhasználást, mérsékelhetjük a közüzemi számláinkat és hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás lassításához is.

Sütés-főzés: főzéshez használjuk a jó hővezetésű anyagokból, például acélból, öntöttvasból vagy zománcozott vasból készült edényeket! Figyeljünk oda, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez! Ne felejtsük el az edény méretéhez illeszkedő fedőt: fedő nélkül a főzés jóval több időt és energiát igényel, mint fedővel. Ha már felforrt az étel tegyük kislángra, így is pontosan annyi idő alatt fog megfőni, mint nagylángon.

Hőszigetelés: az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó, és saját kezűleg megoldhatjuk. Az így kiküszöbölhető jelentős hőveszteséggel akár évi 15-20 százalék körüli energiát is megtakaríthatunk. De a télen, sötétedés után leeresztett redőny vagy a behúzott sötétítő is sokat számít.

Mosás-vasalás: ha mosás után kihúzkodjuk a nedves ruhát, és simára terítve vállfára akasztva hagyjuk megszáradni, a legtöbb esetben nincs is szükség vasalásra (energia és idő megtakarítás).

Világítás: csak azokban a helyiségekben világítsunk, ahol éppen tartózkodunk! Hagyományos izzók használatakor, ha 5 percnél hosszabb ideig nem tartózkodunk a helyiségben érdemes lekapcsolni a világítást. A gyakori fel-lekattintás egy hagyományos izzó esetében több energiát fogyaszt, mintha 5 percig folyamatosan égett volna! Olvasáshoz vagy munkához sokkal hatékonyabb, ha csak a helyi világítást használjuk.

Vásárlás: ne vásároljunk felesleges dolgokat! Lehetőleg a friss élelmiszerek mellett döntsünk, a fagyasztott termékek előállítása és tárolása ugyanis tízszer annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett! Kerüljük az „agyoncsomagolt” termékeket, amiből lehet, kimért formában vásároljunk.

Kevesebb áramot a konnektorból: Az úgynevezett „nagy fehérek”, például a hűtő, a mosógép, a sütő, a mosogatógép vagy a légkondicionáló fogyasztása éves áramszámlánk legalább kétharmadáért felelős. A megfelelő döntésben segít az energiacímke, ami könnyen értelmezhető formában ad információt a háztartási gépről, illetve annak fogyasztásáról. Ha nem találjuk a címkét, kérjük az eladótól, hiszen a kereskedőknek egyrészt kötelezettségük, másrészt érdekük is a vevők tájékoztatása.

További energiatakarékossági és pénztárcakímélő tippek a www.egymozdulat.hu oldalon.

Ugrás vissza Ugrás vissza...