Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiosztották az idei „Üzleti Élet a Környezetért” díjakat

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. december 3.


Dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára kiosztotta az idei „Üzleti Élet a Környezetért” díjakat csütörtök délelőtt Budapesten. A díj azoknak a szervezetnek ítélhető oda, amelyek a környezetvédelem érdekében konkrét projektet valósítottak meg a tavalyi és az idei évben. Az első helyen a Főtáv Zrt. Ökoplusz programja végzett, második lett a Dreher Zrt. 8-10 százalékos üvegház-gáz kibocsátás-csökkentésével, a harmadik helyet pedig a K&H Bank Zrt. „zöld fiókjai” szerezték meg.

„Ma még a környezetvédelmi ipar összes árbevételének 98 százalékát a környezeti szennyezések csökkentését szolgáló termékek előállítása, szolgáltatása teszi ki, de előtérbe fognak kerülni a megelőző jellegű, a jobb erőforrás-kihasználást segítő fejlesztések. Célunk, hogy a csúcs-technológiát képviselő, a magyar gazdaság oszlopainak számító vállalatok ne csak etikai alapelveik okán foglalkozzanak a környezetvédelemmel, hanem üzletileg is megérje öko-szemléleti alapokra helyezni a tevékenységet!” – hangsúlyozta Dr. Kling István környezetvédelmi és vízügyi államtitkár csütörtök délelőtt a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) „Üzleti Élet a Környezetért” díjátadó ünnepségén, Budapesten.

A HBLF Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Munkacsoportja hetedik alkalommal hirdette meg az „Üzleti Élet a Környezetért” díját. A díj azoknak a szervezetnek ítélhető oda, amelyek a környezetvédelem érdekében konkrét projektet valósítottak meg a tavalyi és az idei évben. A megvalósított projekt egy hosszú távú folyamat részegysége is lehet, amennyiben elkülönített eredménye kimutatható.

Első helyen végzett a Főtáv Zrt. Ökoplusz programja, amelyet a zsűri valódi környezetvédelmi programnak ítélt. A  felkínált fűtéskorszerűsítés eredményeként a lakók hődíjköltségei átlagosan 17%-kal csökkentek. Ezzel egyenes arányban csökkent az energiafelhasználás, a széndioxid-kibocsátás. Az Ökoplusz program 45 ezer lakás korszerűsítését eredményezheti.

Második lett a Dreher Zrt., amely a környezettudatos vállalatirányítás terén is az úttörők közé tartozik. Ezt jelzi az iparág első ISO 14001 rendszere, a környezeti jelentés, teljesítményértékelő rendszer, hulladékhasznosítás. 2008 elején adták át az új biogázfejlesztő és szennyvíztisztító üzemet, amely 8-10 százalékkal csökkenti a cég teljes energiafelhasználását és üvegház-gáz kibocsátását. A földgáz felhasználás csökkenése miatt a 28 millió forintos beruházás megtérülési ideje mindössze 7 hónap.

A harmadik helyet a K&H Bank Zrt. „zöld fiókjai”szerezték meg. A Vácott, Budapesten és Fehérgyarmaton működő „zöld irodákban” nem használnak fosszilis energiahordozókat, hőszivattyúval hűtenek és fűtenek,  föld, levegő és víz által tárolt napenergiát hasznosítva.

A Hungarian Business Leaders Forum a felelős vállalatirányítás iránt elkötelezett hazai és nemzetközi vállalkozásokat, vezető üzletembereket és elismert szakértőket tömörítő non-profit szervezet. Ez a filozófia egyaránt szolgálja a vállalkozások, az egyén és a társadalom érdekeit, így elősegíti Magyarország társadalmi, gazdasági és környezeti fenntartható fejlődését a felnövekvő generációk számára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...