Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közel 2 milliárd forint összértékű fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Hortobágy, 2010. március 26.


Csárdaútvonal és a turisztikai kerékpárút épül, bővül a kisvasút és a vadaspark

Mintegy 2 milliárd forint összértékben nyert támogatást fejlesztésekre a Hortobágyi Nemzeti Park a Regionális Operatív Program keretében. A beruházások során helyreállítják az egyedülálló négygémű kutat, megépül a hortobágyi csárdaútvonal és a halastavi turisztikai kerékpárút, kibővül a halastavi kisvasút és a hortobágyi vadaspark. A projektekhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. A fejlesztések fő célja a nemzeti park programkínálatának színesítése, bővítése, a turizmus fellendítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.

 „2009-ben közel 10%-kal növekedett 2008-hoz képest a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma. Ez a látogatószám növekedés figyelemre méltó a hazai turizmus szemszögéből is, 2009-ben ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság következtében, a korábbi növekedést követően, csökkent a belföldi vendégforgalom. A nemzeti parki látogatók száma ezzel szemben, 2007 és 2008 után, amikor 14–15%-os látogatószám emelkedés volt mérhető, továbbra is dinamikusan növekszik, ami a bővülő programkínálatnak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető. 2009-ben ökoturisztikai célokra összesen mintegy 4,5 milliárd forint összegben ítéltek meg támogatást. A nemzeti parki fejlesztéseknek komoly munkahelyteremtő hatásuk is van.” - mondta el sajtótájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter péntek délután a Hortobágyi Látogatóközpontban.

A Hortobágyi Nemzeti Park közel 2 milliárd forint összértékű támogatást nyert fejlesztésekre a Regionális Operatív Program keretében. A projektekhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja.  A fejlesztések fő célja a nemzeti park programkínálatának színesítése, bővítése, a turizmus fellendítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.

A nyertes projektekről:

Tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül


A projekt során 535 millió forintból 2010 nyarára a Hortobágy település központjában fekvő Nagycsárda, a Kadarcsi és a Meggyes csárda rekonstrukciója valósul meg, és újra felépül az egyedülálló négygémű kút. A Hortobágyi Nagycsárda fejlesztése során felújítják és átalakítják a meglévő épületet, több épületet elbontanak a csárdakertben és parkosítanak. A Kadarcsi csárdában múzeumot és interaktív kiállításokat alakítanak ki. A Hortobágyi Panoptikum kiegészítéseként elkészül egy számítógépes animáció, ahol a digitálisan rögzített panoptikum jelenet részese lehet a látogató, miután a helyiségben elhelyezett kamera segítségével magát a képbe illeszti.  A Kadarcsi csárdában lehetőség lesz korhű öltözékbe bújni, a vendégek felpróbálhatják a pásztorok, betyárok ruháit, a subát, a gubát, és a szűrt, megtapasztalhatják a kalodát, a bilincseket. A Meggyes csárdában lecserélik a nádtetőt, valamint külső helyreállító munkákat végeznek.

A Hortobágyi Halastavi kisvasút továbbfejlesztése és új ökoturisztikai attrakciók létrehozása

A fejlesztés során 500 millió forintból 2010 őszére a halastavi kisvasút eredeti pályájának rekonstrukciója valósul meg a jelenlegihez folytatólagosan kapcsolódó 1,1 km-es szakaszon. A már meglévő sínpályát nagyobb teherbírásúra cserélik, hogy az utazás biztonságosabbá és kényelmesebbé váljon. A halastavak legvadregényesebb részén több pallóút épül, amelyek bemutatják a területre jellemző élőhelyeket, és átfogó képet nyújtanak a halastavak vízvilágáról. A bemutató terület további látványelemekkel is bővül: jól álcázott leshelyekkel, etetőszigettel. „Híres madarászok nyomán” címmel emlékhely és madárgyűrűző állomás kialakítását tervezik a kisvasút indítóállomásánál. A kisvasút az új fejlesztés keretében – a sínpálya kb. egy kilométeres meghosszabbításával - eléri a legbelső, „Kondás” tavat, amely a darvak hagyományos éjszakázó helye. A kisvasút tervezett végállomásánál fogadó épület, egy 8 méter magas járószintű megfigyelő torony, 430 méter pallóút és új betekintők épülnek. Megfelelő infrastruktúra kiépítésével lehetővé válik, hogy a látogatók a tó partjáról szemlélhessék a darvak gyülekezését. A kisvasút rekonstrukciója és további fejlesztése lehetővé teszi, hogy a turisták a védett területekre is beléphessenek és csökkenti a látogatók által kiváltott környezetterhelést.

A Hortobágyi Vadaspark fejlesztése

A beruházás során 472 millió forintból 2010 őszére a Hortobágyi Állatparktól induló 3,8 km hosszú szilárd burkolatú turisztikai feltáró út épül a vadasparkhoz. Kiépül egy gépkocsitároló, bővítik a vadaspark bemutatóhelyeit, röpdéket, kifutókat alakítanak ki. A terület egyedülálló adottságai lehetővé teszik egy olyan szafarival kombinált turisztikai vadaspark kialakítását, amely Magyarországon unikális vonzerőt jelent. A látogató speciálisan kialakított, óránként induló gépjárművel jut el a vadasparkba, miközben keresztülhalad a nagypatások területén. A gépjármű üléseibe beépített audio guide rendszer segítségével már útközben érdekes információk hallhatók a parkról és az ott élő élőlényekről. A program showeleme a látványetetés, melyet naponta egyszer tartanak meg a farkasoknál és a ragadozó madaraknál. A program része a bemutatótermi kiállítás, ahol magyarázó szöveg segítségével lehet megismerkedni a Hortobágy eredeti élővilágával.

Hortobágy-Halastavi turisztikai kerékpárút építése

A projekt során 416 millió forintból kerékpárút épül Hortobágy község és a halastavi bemutató terület között. Ez a kerékpárút szakasz a Balmazújváros-Hortobágy kistérség kerékpárút tanulmányterv részét képezi. A tervezett 8,25 km hosszú kerékpárút Hortobágy település központjából, a Pásztormúzeum előtti térről indulva – a Víziszínpad mögött elhaladva – a Hortobágy folyón átívelő fahídon keresztül Mátára vezet, ahonnan az erdei iskola érintésével, Kungyörgyön át a Hortobágy-halastavi bemutató területre érkezik. A kerékpárút mentén esőbeállókat, pihenőpadokat, hulladékgyűjtőket helyeznek el, végpontjánál kerékpártárolót építenek. A beruházás része a Borsósi-halastó területén egy 100 méter hosszúságú pallóút, illetve egy 5 méter magas les építése. Kerékpárkölcsönzésre a nemzeti park látogatóközpontjában lesz lehetőség. A projekt jelenleg elbírálás alatt van, még nem született végleges támogatási döntés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...