Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kijelölte a zöldtárca és az Országos Polgárőr Szövetség az idei közös feladatokat

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. március 27.


Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke aláírta a zöldtárca és az OPSZ közti együttműködés 2009-es akciótervét szombaton délelőtt Budapesten, az ORFK Készenléti Rendőrség épületében. Az Országos Polgárőr Szövetség 2003 óta segíti a zöldtárcát környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi feladatainak ellátásában. A  polgárőrök idén is aktívan közreműködnek zöldkommandós akciókban, illetve kiemelt figyelmet fordítanak a roncsautók szabályszerű kezelésének betarttatására.

„Az illegális autóbontók felszámolását és a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául a 2009-es Zöld Kommandó akciósorozat. Ahhoz, hogy az idei akció eredményes legyen, szükség van az Országos Polgárőr Szövetség segítségére is.” -hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, amikor aláírta a zöldtárca és az OPSZ közti együttműködés 2009-es akciótervét szombaton délelőtt Budapesten, az ORFK Készenléti Rendőrség épületében.

Az Országos Polgárőr Szövetség 2003 óta segíti a zöldtárcát környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi feladatainak ellátásában. A minisztérium és az OPSZ kidolgoz minden évben egy feladattervet, amely kijelöli a Megyei Polgárőr Szövetségek és a helyi polgárőr egyesületek legfontosabb tevékenységeit.

Az Országos Polgárőr Szövetség munkatársai rendszeresen részt vesznek zöldkommandós akciókban, évente kétszer nagytakarítási akciót szerveznek, közreműködnek a Természetvédelmi Őrszolgálat akcióiban, közösen járőrőznek. Többször derítettek már fel illegális fakitermelést, illetve információt adtak illegális motorsportokról és terepkerékpározásokról, valamint a polgárőrök derítették fel és őrizték több héten át a Németországból származó illegális hulladékot is. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a roncsautók szabályszerű kezelésének betarttatására, a környezetet veszélyeztető gyárak, üzemek fokozott ellenőrzésére. Ezen kívül részt vesznek a „Faültetés minden újszülöttért” mozgalomban, illetve a nemzeti parkokkal együttműködve oktatják és képviselik a természeti értékek megbecsülését, védelmét, a természetvédelmi szemléletet, a környezettudatos kultúrát.

A KvVM 10 millió forinttal támogatja az Országos Polgárőr Szövetséget, a Megyei Polgárőr Szövetségek, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek (zöldhatóságok) és a Nemzeti Park Igazgatóságok munkatársai pedig évente kétszer négy órában alapképzést tartanak polgárőrök számára, illetve aktívan közreműködnek az Országos Polgárőr Napon és az Országos Polgárőr Ifjúsági táborban is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...