Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Somogyi Ferenc levele Condoleezza Rice-nak

Létrehozva: 2006. február 14.
Módosítás: 2006. február 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Külügyminisztérium
Szóvivői és Közkapcsolati Főosztály
Budapest, 2006. február 14.

Somogyi Ferenc külügyminiszter levélben mondott köszönetet amerikai kollegájának azért, hogy tegnap a washingtoni Külügyminisztérium dísztermében megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom 50. évfordulóján. A megemlékezésen, amelyen Condoleezza Rice mellett beszédet mondott Tom Lantos, a Képviselőház magyar származású tagja, T.E. McCarrick, Washington érseke, más egyházi személyiségek, valamint Simonyi András nagykövet, jelen voltak a diplomáciai testület, a tudományos élet és számos magyar szervezet képviselői.

A magyar külügyminiszter levelében kitér arra, hogy az 1956-os forradalom hatása ma is érezhető a világunkat alakító folyamatokban. Emlékeztet arra, hogy Magyarország - az Egyesült Államok és Európa demokratikus államainak szövetségeseként - tudatában van nemzetközi felelősségének. Egyebek között ezért vesz részt szövetségesi missziókban és e felelősség vezérelte akkor is, amikor a demokratikus átalakulásban szerzett közép-európai tapasztalatok létrehozta a budapesti Demokrácia Központot.

A magyar külügyminiszter köszönetet mond az Egyesült Államoknak azért, hogy a forradalom után befogadta a magyar menekülteket, és hangsúlyozza, hogy büszkék vagyunk az amerikai társadalom fejlődéséhez nyújtotta hozzájárulásukra. Magyarország, miként az Egyesült Államok, elkötelezett amellett, hogy a világon mind többen élhessenek szabadságban - írja Rice amerikai külügyminiszterhez címzett levelében Somogyi Ferenc.

Polgár Viktor
szóvivő

Megjegyzés: Somogyi Ferenc levelének eredeti szövege, annak fordítása, ill. Condoleezza Rice beszéde elérhető a Külügyminisztérium (www.kulugyminiszterium.hu) honlapján keresztül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...