Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:„Best of the Best” minősítést nyert a Rákosi vipera LIFE program

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Budapest, 2009. július 2.

Június végén „Best of the Best” címmel tüntették ki és Európa 5 legsikeresebb, LIFE finanszírozású, természetvédelmi programja közé választották a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által is támogatott Rákosi vipera LIFE programot. A program 2009-től a LIFE+ támogatással 5 évre garantáltja a faj védelmével kapcsolatos tevékenységet. A projekt összköltségvetése 2 millió 260 ezer 886 euró, ebből 73,86% EU-s finanszírozás 10,72%-ot pedig a zöldtárca finanszíroz. Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

„Európa 5 legsikeresebb, LIFE finanszírozású, természetvédelmi programja közé választották a zöldtárca által is támogatott Rákosi vipera LIFE programot.” - jelentette be Haraszthy László természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkár, Péchy Tamás, a Rákosivipera-védelmi Központ vezetője és Halpern Bálint, LIFE-programvezető csütörtök délelőtt a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Budapesten. A tájékoztatón a jelenlévők élőben is láthattak egy 45 cm hosszú, 30-40 gramm súlyú rákosi viperát.

Június végén „Best of the Best” címmel tüntették ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által is támogatott Rákosi vipera LIFE programot. Az értékelést a 2007-2008-ban lezárult természetvédelmi projektek körében végezték el, első alkalommal a LIFE történetében. Az első válogatásban megnevezték azt a 26 legjobb projektet, melyeket a „Best LIFE Nature project” díjjal jutalmaztak, majd ezek közül kiválasztották az 5 legjobbat. A díjakat 2009. június 24-én, a Green Week rendezvénysorozat keretében adták át Brüsszelben, ahol a díjazottaknak lehetőségük volt bemutatni természetvédelmi programjukat.

A Rákosi vipera program 2009-től a LIFE+ támogatással 5 évre garantálja a faj védelmével kapcsolatos tevékenységet. A projekt összköltségvetése 2 millió 260 ezer 886 euró, ebből 73,86% EU-s finanszírozás 10,72%-ot pedig a zöldtárca finanszíroz. A minisztérium a program anyagi támogatásán túl a szakmai munkában is részt vesz. 2004-ben létrejött a Rákosi Vipera Szakmai Tanács a rákosi vipera Fajmegőrzési Terv végrehajtásának felügyeletére. Az évente kétszer ülésező tanács a rákosi vipera program, illetve a Rákosivipera-védelmi Központ szakmai felügyeletét is ellátja. A Rákosivipera-védelmi Központ elsődleges feladata a faj tenyésztése. A tenyésztést 10 vadon befogott példánnyal kezdték, s ma csaknem 400 rákosi viperát nevelnek. A tenyésztést genetikusok, állatorvosok, bakterológusok, virológusok és egyéb kutatók segítik. A központban nevelt állatokat 2010-ben engedik ki az eredeti élőhelyükre. A cél az, hogy megerősítsék a még meglévő, kis létszámú populációkat. Ahhoz, hogy a kibocsátott egyedek megmaradjanak, és az állományok stabilizálódhassanak, számos helyen élőhelyrekonstrukciókra volt szükség. A program másik fontos eleme a monitorozás, ami a területek folyamatos figyelését, botanikai és zoológiai értékek nyomon követését jelenti, különös tekintettel a rákosi viperára. A szemléletformálás célja, hogy az embereknek megváltozzon a véleményük a kígyókról, békákról. Fontos az is, hogy a lakosság, különös tekintettel a rákosi vipera által lakott térségekre, elfogadja és segítse a faj védelmét célzó erőfeszítéseket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...