Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós források Máriapócs és Nyírbátor turisztikai fejlesztéséért

Létrehozva: 2008. augusztus 20.
Módosítás: 2008. augusztus 21.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
2008. augusztus 20.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter és Veres János pénzügyminiszter Nyírbátorban aláírta a Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért című, 2,4 milliárd forint uniós támogatású, közel 3,4 milliárd forint összköltségvetésű kiemelt projekt támogatási szerződését. A projekt a két település komplex vallási és egészség-turisztikai fejlesztését, a régió kulturális értékeinek, építészeti és történelmi örökségének megőrzését szolgálja.

Jelenleg ugyan Nyírbátor és Máriapócs több tucat műemlékkel, látványossággal rendelkezik, ám ezek többsége rendkívül rossz állapotban van, s nem biztosított a megfelelő infrastruktúra sem. Az épületek látogathatósága oly mértékben leromlott, hogy a helyszínek kezdik elveszíteni vallási, turisztikai vonzerejüket. A kiszolgáló létesítmények hiánya miatt nincs lehetőség például nagyszabású kulturális és vallási rendezvények megszervezésére sem. Nyírbátorban ugyan már évtizedek óta működik termálvizű strand, ám elavult szolgáltatásai miatt kihasználtsága jóval elmarad a lehetőségektől. Problémát jelent az is, hogy a turisták csupán egy két éjszakát töltenek a településeken.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló Hit és Egészség projekt célja, hogy a történelmi és vallási emlékek 2010-ig megújuljanak és a fejlesztéseknek köszönhetően javuljon a térség turisztikai vonzereje, még több turista látogasson a két hátrányos helyzetű településre.

A kiemelt projekt keretében az alábbi fejlesztések megvalósítására kerül sor:

A Máriapócsi Bazilika és környezetének restaurálása és turisztikai fejlesztése

A Nyírbátori Református Templom restaurálása

A Nyírbátori Római Katolikus Minorita Templom restaurálása

A Nyírbátori Gyógyfürdő és Tanuszoda fejlesztése: magas szintű szolgáltatásokat biztosító, fedett, egész évben nyitva tartó gyógyfürdő kialakítása. Az új medencéken kívül lesz két szauna, infraszauna, sókamra és gőzkamra is, de helyet kap egy külön gyógyászati részleg is.

A Báthori Várkastély turisztikai fejlesztése: muzeális jellegű, a projekt eszmei értékét növelő történelmi tárgyakkal bővített kiállítás szervezése, interaktív turisztikai információs rendszer kiépítésével. A rendszernek köszönhetően a látogatók megismerkedhetnek a Báthori család és a kastély történetével, legendáival.

A Nyírbátori Várostörténeti Sétány kialakítása, amely 450 méter hosszúságban a műemlékeket köti össze. A sétányon több kisebb vízfelületű medence, valamint ivókút is helyet kap.

A görög katolikus Bazilika és a templomok felújítása és turisztikai fejlesztése is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével, a szükséges épület- és építészettörténeti kutatások elvégzése után történik meg. Az épületek és környezetük fejlesztése során a régészeti és restaurátori munkák elengedhetetlenül szükségesek, ennek része a régészeti kutatás és a falkutatás is. A projekt keretében 500 nm2 zöldterületet is helyrehoznak, de új parkolók is létesülnek a látványosságok környezetében. A kiemelt projekt során létrehozott turisztikai attrakciók továbbra is látogathatóak lesznek külön-külön és egységes útvonalra felfűzve, idegenvezető segítségével is.

A történelmi emlékek, a turisztikai vonzerők fejlesztése és a sokszínű kulturális kínálat tehát növeli majd a hátrányos helyzetű kistérségbe látogatók és az általuk eltöltött vendégéjszakák számát. A várhatóan 2010. decemberében befejeződő projekt hozzájárul a kistérség és a régió gazdaságának erősödéséhez, közvetetten pedig segíti a működő tőke beáramlását, további beruházások megtelepedését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...