Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A MÁV cáfolja a Magyar Vasúti Hivatal elnökének kijelentéseit

Létrehozva: 2007. május 14.
Módosítás: 2007. május 15.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2007. május 14.

A MÁV ZRt. cáfolja azokat a megállapításokat, amelyeket a Magyar Vasúti Hivatal elnöke hétfői sajtótájékoztatóján jelentett ki a szőnyi vonatbaleset kapcsán.

A MÁV ZRt. a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével, a február hónapban történt szőnyi baleset vizsgálatát márciusban befejezte és erről a közvéleményt tájékoztatta. Az esemény bekövetkezésének oka a személyszállító vonat mozdonyára szerelt biztonsági berendezés szabálytalan kezelése volt, amely lehetőséget adott arra, hogy a vonat az engedélyezett sebességet jelentősen túllépje.

A MÁV vonalain a személy- és tehervonatok kétféle módon közlekednek. Az éves menetrend szerint közlekednek azok a vonatok, amelyek napi rendszerességgel szállítják az utasokat, illetve áruforgalmat bonyolítanak le. Az operatív menetrend azokra a vonatokra vonatkozik, amelyek esetileg közlekednek (mentesítő-, különvonatok, fuvaroztatói igény szerinti tehervonatok). Mindkét menetrend egyeztetésre és jóváhagyásra kerül a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.-vel.

2007. február 6-án bekövetkezett szőnyi baleset idején a személyszállító vonat késéssel, a tehervonat pedig úgynevezett operatív vonatként közlekedett, melynek megrendelése február 6-án az előírásoknak megfelelően megtörtént. A forgalmi szakszolgálattól a vonat a 45224-es vonatszámot kapta, a vonatszám kiutalásának előfeltétele az elfogadott megrendelés. Az eljárás megfelelt az érvényben lévő rendelkezéseknek, vasúti forgalmi utasításoknak - mindezek a balesettel nem hozhatók összefüggésbe.

A fentieket figyelembe véve a vasúttársaság vezetése értetlenül áll a Magyar Vasúti Hivatal piacfelügyeleti eljárása kapcsán, a hivatal vezetője által tett kijelentések előtt. Kategorikusan visszautasítjuk a mai sajtótájékoztatón elhangzottakat, melyek azt a hamis látszatot keltik, hogy a vonatok a magyar vasúti hálózaton nem szabályosan közlekednek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...