Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatódó pénzügyi konszolidáció a MÁV ZRt.-nél

Létrehozva: 2007. szeptember 28.
Módosítás: 2007. október 1.
Forrás: MÁV Zrt.

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

MÁV Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2007. szeptember 28.

A Kormány az elmúlt héten döntött arról, hogy a MÁV-nak juttatott 2007. évi költségtérítés összegét - a személyszállítási és pályafenntartási tevékenységhez kapcsolódóan - összesen 62,8 milliárd forinttal megemeli. Az összegből a MÁV ZRt. 40,6 milliárd forinttal, míg a MÁV-START Zrt. 22,2 milliárd forinttal részesedik.

A MÁV ZRt. pénzügyi konszolidációját is elősegítő lépés egy folyamat része, mellyel a kormány a MÁV ZRt.-nél az elmúlt években elindult, s az európai normáknak megfelelő színvonalú szolgáltatási tevékenység kialakítását segíti elő. A szétválás következtében ma már önálló személyszállítási társaság - jobban kontrollált költségszint mellett - a szolgáltatások színvonalának emelését állítja a középpontba, s az infrastruktúra társaság tevékenységének eredményessé tétele érdekében további racionalizálási lépések is történnek.

Mint ismeretes, a MÁV ZRt. a korábbi évek finanszírozási hiányának rendezése, tőkehelyzetének konszolidálása miatt ez évben jelentős, 111,6 milliárd forintos tőkejuttatásban részesült. A tőkehelyzet rendezése és a javuló gazdálkodás lehetőséget teremtett arra, hogy a mostani többlet költségtérítést a társaság adósságállományának rendezésére, finanszírozási költségeinek csökkentésére használja fel.

Fentiekre tekintettel a MÁV ZRt. a mai napon (2007. szeptember 28-án, pénteken) 50 milliárd forint összegű kedvezőtlen kondíciójú hitel előtörlesztését teljesítette, mely lépést az év során még további hasonló akciók követnek.

A MÁV meglévő forrásai az idei évben - a működést biztosító és a szolgáltatási színvonalat emelő beruházások finanszírozása mellett - 100 milliárd forintot meghaladó adósság törlesztésére is lehetőséget adnak, a finanszírozás költségein keresztül csökkentve a társaság terheit.

Ugrás vissza Ugrás vissza...