Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:MÁV-VDSzSz Szolidaritás egyeztetés: továbbra sincs megállapodás

Cikk:


MÁV Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. március 7.

A MÁV Zrt. és a VDSzSz Szolidaritás március 7-én, pénteken 9.00 órakor újabb egyeztető tárgyalást tartott. A mostani megbeszélésen sem született megállapodás, a tárgyalásokat március 12-én, szerdán 11.00 órakor folytatják, Herczog László közvetítő bevonásával.
 
A VDSzSz Szolidaritás követeléseit továbbra sem áll módjában teljesítenie a MÁV Zrt-nek – amint azt már többször hangsúlyozta –, mert a MÁV Cargo Zrt. eladásából majdan befolyó összeget csak a magyar vasút fejlesztésére, a szolgáltatások minőségi javítására és a hitelek törlesztésére fordítja. A MÁV Zrt úgy látja: az érdekvédő szervezet követelése továbbra is alaptalan, mert a szakszervezeti követelésnek (egyszeri kifizetés minden vasutasnak a MÁV Cargo privatizációs összegéből) nincs meg a jogi és a gazdasági feltétele.
 
A mai egyeztető tárgyaláson a VDSzSz Szolidaritás bejelentette: ismételten előtérbe helyezi a mellékvonalak ügyét, így ezzel bővítette a korábbi követeléseit. Ennek letárgyalása viszont nem tartozik a MÁV hatáskörébe.

A másik – még elégséges szolgáltatások – témában a vasúttársaságok (MÁV Zrt, MÁV-START Zrt) az utasok és a fuvaroztató partnerek érdekében ragaszkodnak álláspontjukhoz: a sztrájk ideje alatt is a megfelelő vonatmennyiség biztosítja a minimális szolgáltatást, a közszolgáltatási feladatokat szolgáltatói felelősséggel csak ilyen formában tudják biztosítani.

A MÁV álláspontja szerint az iskolába és munkába járás biztosítása az alapvető társadalmi közszükségletek körébe tartozik, vagyis a még elégséges szolgáltatásoknak erre ki kell terjednie. Ez csak a MÁV által javasolt vonatmennyiséggel elégíthető ki.
Ugrás vissza Ugrás vissza...