Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kedd reggeli helyzetkép a vasúti közlekedésről

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 16.

Kedd reggel jobb a közlekedési helyzet, mint tegnap ilyenkor

A VDSzSz Szolidaritás továbbra is folytatja a munkabeszüntetését. Emiatt a vasúti menetrend bizonytalan lesz, járatkimaradásokra, útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani kedden is. A MÁV viszont a lehetőségeihez képest megszervezi a vonatközlekedést, természetesen a vasúti biztonsági előírások betartásával. Ennek köszönhetően ma hajnalban is több vonat elindult. Remény van arra, hogy a kedd reggeli műszakváltás után ismét több járat közlekedik majd.    

Természetesen a menetrend még nem tartható teljes körűen, elsősorban a személyvonatok szállították az utasokat. Az InterCity és a távolsági gyorsvonatok nem közlekedtek, csakúgy, mint a nemzetközi járatok.

Budapest Déli pályaudvaron szünetel a vasúti közlekedés, de a Nyugati és a Keleti pályaudvar működik. A Székesfehérvár, Pusztaszabolcs és Komárom felől érkező vonatok a Kelenföldi pályaudvart használják. Ezeken a vonalakon viszonylag rendszeres a közlekedés.

A Nyugatiból indulnak és érkeznek vonatok Esztergomba, Vácra és Veresegyházára. Szolnok és Debrecen között távolsági vonatokkal utazhatnak. A Keleti pályaudvarról indulnak vonatok Újszász-Szolnok és Gödöllő felé. A Budapest-Kunszentmiklós-Tass vonalon nincs gond a menetrenddel.

Békéscsaba felé is van eljutás Szolnokról. Hatvan-Gödöllő között szünetel a vasúti közlekedés. Miskolc térségében is akadozik a vasút, mert Miskolcon sztrájkolnak. Eger-Füzesabony között nem járnak a vonatok, csakúgy, mint Miskolc és Hidasnémeti között. A Miskolc előtti állomásokról Bz motorvonatokkal lehet eljutni.

Szeged és Kiskundorozsma között autóbuszok járnak, a bésécsabai vonatok Szeged-Rókust használják. Debrecen, Nyíregyháza állomáson valamennyi jegyvizsgáló és kocsivizsgáló sztrájkol, Püspökladány és Biharkeresztes között sincs vonat. Szeged, Pécs, Kaposvár, Szombathely nem fogad és nem indít vonatokat. A Székesfehérvár-Veszprém vonalon egy-egy járat közlekedik. Győr Kelenföld, valamint Pusztaszabolcs és Kelenföld között utazhatnak. A Budapest-Újszász-szolnoki és a Budapest-ceglédi vonalon is biztosított az eljutási lehetőség.  Pécsen és Kapsváron a sztrájk miatt szünetel a forgalom.    

Szombathely még mindig nem tud indítani és fogadni vonatokat. Továbbra is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Vép és Püspökmolnári, valamint Ják-Balogunyom és Acsád állomásokig, valamint onnét Szombathely irányába. Az éjszakára, szolgálatra jelentkező munkavállalók között jegyvizsgálók, kocsivizsgálók és forgalmi dolgozók is voltak, akik csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Szombathely és Kőszeg állomások között a vasúti személyszállítás szintén szünetel.

Zalaegerszeg Csomópont területén a nappali műszakban csupán három vonatpár maradt el, a többi vonat közlekedett. Az elmaradtak között egy hajnalban Rédics felé induló vonat, egy 7.30 órakor Hodos irányába induló, valamint egy 14.42 órakor Nagykanizsa irányába induló vonat maradt el. Az éjszakai műszakra jelentkezett forgalmi munkavállalók sztrájkja miatt Ukk és Tapolca között (Sümeg, Uzsa, Lesencetomaj) nem közlekednek vonatok. A Csomópont többi területén forgalmi szempontból minden vasútvonal járható, a MÁV-START ZRt. munkavállalóin, a jegyvizsgálókon és a kocsivizsgálókon múlik, hogy közlekednek-e a vonatok.

Veszprém Csomópont területén a forgalmi munkavállalók közül mindenki felvette a munkát. Győr irányába sajnos egy vonat sem indul, Székesfehérvár irányába általában minden második vonatpár közlekedik, Szombathely irányába is bizonytalan a közlekedés. Veszprémben munkavállalói oldalról a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók határozzák meg a vonatok közlekedését.

Celldömölk Csomópont területén a nappalihoz hasonlóan csak az átmenő vonatforgalom biztosított, mivel a jegyvizsgálók közel 80%-a sztrájkol, valamint a kocsivizsgálók közül is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A forgalmi szolgálat nem akadályozza a vonatok indítását és fogadását.

Vonal

Helyzet

Budapest-Nagykanizsa

A vonalon  közlekednek a vonatok.

Kaposvár-Siófok

Nem közlekednek a vonatok.

Kaposvár-Fonyód

Nem közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Bszentgyörgy

Nem  közlekednek a vonatok. Marcaliban a forgalmi szolgálattevő sztrájkol.

Somogyszob-Nagyatád

Közlekednek a vonatok.

Budapest-Pécs

Bizonytalan a közlekedés a jegyvizsgálók sztrájkolnak. Rétszilason, Simontornyán és Tolnanémediben a forgalmi szolgálattevők sztrájkolnak, ezért az elindított vonatok részleges útvonalon, Pécs és Dombóvár, valamint Budapest-Sárbogárd között közlekednek.

 

Dombóvár-Gyéknyes

Kaposváron a 3 fő váltókezelő sztrájkol, emiatt az elindított vonatok, csak Dombóvár-Taszár, illetve Kaposmérő -Gyékényes között közlekednek.

Sárbogárd-Székesfehérvár

 Közlekednek a vonatok.

Rétszilas-Bátaszék

A rétszilasi forgalmi szolgálattevő sztrájkja miatt csak Cecéig-től közlekednek a vonatok.

Godisa-Komló

Közlekednek a vonatok

Dombóvár-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Gyékényes

A jegyvizsgálók sztrájkja miatt nem közlekednek a vonatok.

Szentlőrinc-Sellye

Jegyvizsgálók sztrájkolnak, nem közlekedünk.

Pécs-Pécsvárad

Jegyvizsgálók sztrájkja miatt nem közlekednek a vonatok.

Pécs-Mohács

Villány-Magyarbóly

Egy személyvonat reggel közlekedett Mohácsig, de a továbbiakban a jegyvizsgálók sztrájkja, és szerelvény hiánya miatt nem közlekednek a vonatok.

A pécsi és a barcsi jegyvizsgálók sztrájkolnak. A forgalom területén a 263 vezényelt dolgozó közül 10 fő sztrájkol.

A MÁV Cargo ZRt. tehervonatai az előző éjszakai, illetve a nappali gyakorlathoz hasonlóan zavartalanul közlekednek.

Főként a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók, valamint a pénztárosok sztrájkoltak, a forgalomirányítók közül csak néhányan csatlakoztak a sztrájkhoz. A mozdonyvezetők egyáltalán nem sztrájkolnak, csakúgy, mint a műszaki (gépészeti) karbantartók. A magyar vasút vezetése továbbra is bízik abban, hogy a vasutasok túlnyomó többsége belátja: most a jövő, a stabil munkahelyek megőrzése a tét, és nem csatlakozik a munkabeszüntetéshez. A vasútnak szolgáltatnia kell - az utasok érdekeit kell szem előtt tartani! Az utasok érdeke pedig az, hogy kiszámítható menetrend legyen minél előbb! A MÁV Zrt. vezetése ezúton is köszöni minden felelősen gondolkodó vasutas munkáját!

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre" rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.

A MÁVDIREKT információs központ megerősített szolgálattal várja hívásaikat a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.  A vasúttársaságok elnézést kérnek, hogy a VDSzSz-sztrájk miatt nem tudták elérni céljaikat, vagy csak késve, kényelmetlenségek közepette utazhattak!

Ugrás vissza Ugrás vissza...