Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szerdai közlekedési körkép a vasútnál

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 17.

A VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt továbbra is bizonytalan a vasúti menetrend. Ezért útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani. A MÁV viszont a lehetőségeihez képest megszervezi a vonatközlekedést, természetesen a vasúti biztonsági előírások betartásával.

Kedden a vonatok mintegy fele közlekedett, de nem a teljes útvonalon és nem menetrend szerint. A mintegy 3102 vonatból 1267 közlekedett, 488 csak részútvonalon szállította az utasokat, 1347 járat kimaradt a menetrendből.

A szerda nappalos műszakon múlik, hogy milyen közlekedés lesz, eddig a MÁV-START 1270 munkavállalója közül 317-en azt jelezték, hogy nem kívánják felvenni a munkát, 953 munkavállaló vállalta a munkát.

Budapest Déli pályaudvaron és a Keleti pályaudvaron jelenleg nincs vonatközlekedés, de a Nyugati pályaudvar működik. A Székesfehérvár, Pusztaszabolcs elővárosi vonalakon óránként, a ceglédin is óránként járnak vonatok. Komárom, Pusztaszabolcs, Székesfehérvár felől a Kelenföldi pályaudvarig közlekednek a vonatok és onnan indulnak.  

A Nyugatiból indulnak és érkeznek vonatok Esztergomba (1-2 vonat), Vácra óránkénti, Veresegyházára másfél óránkénti eljutást biztosít a MÁV. Nyékládháza és Hatvan között néhány vonat közlekedik.

Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc térségében akadozik a vasút, mert Miskolcon sztrájkolnak. Eger-Füzesabony között nem járnak a vonatok, csakúgy, mint Miskolc és Hidasnémeti között. A Miskolc előtti állomásokról Bz motorvonatokkal lehet eljutni. Debrecen és Szolnok között egy-két vonat közlekedik.

Szeged állomás továbbra sem indít és nem is fogad vonatot. Az utasok autóbuszokkal juthatnak el Kiskundorozsmára, ahova érkeznek és ahonnan indulnak a budapesti vonatok 20-30 perc késéssel. A vonatok kb. 1,5-2 óránként közlekednek. A szegedi vonatok Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek. Békéscsaba és Lőkösháza forgalmát déltől két Szolnokról átirányított szerelvény segíti, így némileg megoldott a hivatásforgalom is.  

Továbbra sem közlekednek a vonatok a Mezőhegyes-Battonya és a Kisszénás-Kondoros mellékvonalakon, Szeged és Szabadka kishatárforgalomban, továbbá a Mezőhegyes-Orosháza-Szarvas-Mezőtúr vasútvonalon. Szeged állomás sztrájkja miatt a Békéscsabára közlekedő vonatok Szeged-Rókus állomásról indulnak és oda is érkeznek.

A pécsi területen az alábbi helyzet alakult ki a műszakváltást követően: 2008.12.16/17. 6.00 óra

Vonal

Helyzet

Budapest-Nagykanizsa

A vonatok közlekednek.

Kaposvár-Siófok

Nem közlekednek a vonatok.

Kaposvár-Fonyód

Nem közlekednek a vonatok.

Somogyszob-Bszentgyörgy

Nem  közlekednek a vonatok. Somogyszobon és Marcaliban a forgalmi szolgálattevő sztrájkol.

Somogyszob-Nagyatád

Nem közlekednek a vonatok, mert Somogyszobon  a forgalmi szolgálattevő sztrájkol.

Budapest-Pécs

Bizonytalan a közlekedés a jegyvizsgálók sztrájkolnak. A személyvonatok Pécs-Pusztaszabolcs között közlekednek. Az IC vonatok nem közlekednek. Pécsről 6.43 órakor egy személyvonat indul Budapestre.

 

Dombóvár-Gyéknyes

Kaposvár, Csurgó, Szenta, Somogyszob a forgalmi szolgálattevők sztrájkolnak. Dombóvár-Taszár között egy  vonatpár közlekedett.

Sárbogárd-Székesfehérvár

 Közlekednek a vonatok.

Rétszilas-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Godisa-Komló

Jegyvizsgáló sztrájkja miatt nem közlekednek a vonatok.

Dombóvár-Bátaszék

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Gyékényes

A vonalon részleges a vonatforgalom. Pécs és Barcs között közlekednek a vonatok.

Szentlőrinc-Sellye

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Pécsvárad

Közlekednek a vonatok.

Pécs-Mohács

Villány-Magyarbóly

Részlegesen közlekednek a vonatok. Jelenleg Pécs-Villány viszonylatban lehet utazni. A hajnali Pécs-Magyarbóly -Pélmonostor viszonylatú vonat közlekedett.


A pécsi és a barcsi jegyvizsgálók sztrájkolnak. A forgalmi dolgozók közül vezényeltek száma: 255 fő, sztrájkol 15 fő.

Szombathely állomás nem tud indítani és fogadni vonatokat. A vonatpótló autóbuszok a korábbi gyakorlatnak megfelelően, Szombathelyről Vép és Püspökmolnári, valamint Ják-Balogunyom és Acsád állomásokig, illetve vissza Szombathely irányára továbbra is szállítják az utasokat. Szombathely és Kőszeg állomások között a vasúti személyszállítás szünetel.
 Zalaegerszeg csomópont forgalmi munkatársai közül minden szolgálatra jelentkező munkavállaló felvette a munkát. Ukk és Tapolca közötti vasúti vonalon nappal ismét közlekedhetnek a vonatok. Zalaegerszeg tehát fogadni és indítani is tudja a vonatokat. Az átmenő személyszállítási vonatforgalom biztosított. A területen a kocsivizsgálat is megoldott.
 
Veszprém csomópont területén a nappalos szolgálatra jelentkező 98 fő forgalmi munkavállaló közül mindenki felvette a munkát. Ezen a területen is megoldott a kocsivizsgálat, Veszprémben a jegyvizsgálók is dolgoznak.
 Celldömölk csomóponton az átmenő vonatforgalom biztosított. A szolgálatra jelentkező jegyvizsgálók többsége csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A kocsivizsgálat Celldömölk állomáson is megoldott. Ukk és Győr irányába egy-egy Bz-motorvonat biztosítja a személyszállítást. Pápa állomáson is okozhatnak a jegyvizsgálók fennakadást, ahol a szolgálatra jelentkező 3 jegyvizsgálóból 2 sztrájkol.

A mozdonyvezetők egyáltalán nem sztrájkolnak, csakúgy, mint a műszaki (gépészeti) karbantartók.

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre" rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.

A MÁVDIREKT információs központ megerősített szolgálattal várja hívásaikat a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.  A vasúttársaságok elnézést kérnek, hogy a VDSzSz-sztrájk miatt nem tudták elérni céljaikat, vagy csak késve, kényelmetlenségek közepette utazhattak!
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...