Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:MÁV: A VDSZSZ döntése nincs tekintettel az utasokra

Cikk:


MÁV ZRt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2008. december 19.


TÖBB EZER UTAS NEM TUD ELJUTNI VONATTAL

A VDSzSz azzal, hogy csütörtök este nem fogadta el a MÁV START Zrt. kompromisszumos javaslatát, miszerint a sztrájk ideje alatt is biztosítható legyen a kiszámítható, bár csökkentett formájú menetrend - kinyilvánította, hogy ismét ellehetetleníti a karácsony előtti több ezer ember utazását. Világossá vált, hogy azért nem fogadta el a javaslatot, mert sztrájkolni akar, s a még elégséges szolgáltatásban közlekedő 724 vonat csökkentené a sztrájk erejét. Ezért a szakszervezet felelőssége, hogy a hétvégén is bizonytalan, kiszámíthatatlan lesz a vonatközlekedés.

A MÁV szerint a 724 vonatjárat - szemben a menetrendben meghirdetett 3200 vonattal - azt jelentette volna, hogy a még elégséges szolgáltatás keretén belül a budapesti elővárosi vonalakon a csúcsidőben, reggel 5.00 és 8.00 óra, illetve 15.00 és 19.00 óra között 3-4 pár vonat közlekedne. Az esti műszakváltás után a könnyebb hazajutás érdekében további egy pár vonat szállítaná az utasokat a budapesti elővárosi vonalakon. A többi, nagyobb forgalmat lebonyolító vasútvonalakon reggel és este 2-2 pár vonat, a gyengébb forgalmú vonalakon pedig 3 pár vonat látná el az utas-kiszolgálást.  

A MÁV START Zrt. ezzel azt szerette volna garantálni, hogy az utasok a tovább gördülő sztrájk ideje alatt - igaz csökkentett vonatmennyiséggel - viszonylag kiszámítható menetrend alapján jutottak vonal el úti céljaikhoz, megtervezhették volna az utazást.

Különös jelentősége lett volna a még elégséges szolgáltatásban való megállapodásnak, amikor a hétvégi hazautazás napjai jönnek, s jön az aranyvasárnap. A VDSzSz ebben nem volt partner most sem, nem volt konstruktív - így ellehetetleníti a hétvégi vasúti utazásokat, csakúgy, mint amikor az ezüstvasárnapon kezdte a sztrájkot, meghiúsítva ezzel az utasok Budapestre jutását.

A MÁV a sztrájktörvénnyel ellentétesnek tartja a VDSzSz álláspontját, tekintettel arra, hogy a törvény a társadalmi közszükségletet ellátó munkáltatóknál írja elő a még elégséges szolgáltatás biztosítását. A MÁV Zrt. álláspontja szerint az iskolába- és munkába járás biztosítása az alapvető társadalmi közszükségletek körébe tartozik, vagyis a még elégséges szolgáltatásoknak erre ki kell terjednie.  
A MÁV jelenleg nem tudja, mikor lesz újra tárgyalás, mert csütörtök este a VDSzSz - különböző okokra hivatkozva - kivonult a teremből, nem várta meg azt, hogy javaslat hangozzék el a tárgyalások folytatására, a helyzet kezelésére. Így a szakszervezetet terheli a felelősség a további, kiszámíthatatlan, bizonytalan helyzetért.

A VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt továbbra is bizonytalan a vasúti menetrend. Ezért útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani a hétvégén is. A MÁV a lehetőségeihez képest megszervezi a vonatközlekedést, a vasúti biztonsági előírások betartásával.

A MÁV-START Zrt ezúton is tájékoztatja az utasokat, hogy a szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-START Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt „Sztrájk percről-percre" rovatban rendszeresen frissítésre kerülnek a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információk.

A vasúti közlekedési helyzetkép, hasonló a tegnapihoz, a Nyugati pályaudvarról indulnak vonatok, a Keleti és a Déli pályaudvar nem működik. A nappalos műszakváltás után derül ki az, milyen lesz a pénteki vasúti közlekedés. Mindez attól függ, hányan dolgoznak, vagyis a sztrájk helyett mennyi vasutas vállalja inkább a munkát annak érdekében, hogy az utasok - tekintettel a karácsony előtti utazásokra - elérjék céljaikat.  

Ugrás vissza Ugrás vissza...